21 януари – Ден на родилната помощ

Jan 22nd, 2014 | От | Category: В РЕГИОНА

13

Д-р Е. Димова, д-р Я. Дочева, д-р Илия Иванов, д-р Д. Радилов, д-р Иво Войчев, Д. Димитрова (гл. мед. сестра), Й. Канаврова (ст. акуш.), Ивета Чаморлийска (акуш), Миладина Марковска (сан.), Антоанета Янева (сан.), Йорданка Костадинова (сан.), Кр. Санджакян (гл. счет.), Ю. Кръстева (касиер), Жоро Ганчев (ОСД), К. Симеонова (счет.) – поздравяват цялата болница и общината с празника.

В АГО работят още акушерките: Анна Вълева, Юлия Иванова, Пенка Хинкова и Имран Дадова; санитарките: Виктория Димитрова и Леман Исмаилова, които бяха нощна смяна и изродиха момиче и момче, от които едното със секцио в ХО към МБАЛ – Балчик  от д-р Радилов, д-р Димова, д-р Димитров, Нуршен Шаипова и Юлия Иванова

Фото: М. Костова

АГО към МБАЛ Балчик традиционно празнуват 21 януари – Деня на родилната помощ в България. Тук работят трима доктори акушери, седем акушерки и пет санитарки. Преди празничния ден, на 20 януари, се родиха две деца, за да честитят с майките си Бабинден на тези, които са ги изродили.

Родени през:

2009 г. – 151

2010 г. – 143

2011 г. – 112

2012 г. –   91

2013 г. –   84

За съжаление броят на родените деца в Балчишката болница е все по-малък. Тази тенденция е характерна за цяла България. Град Балчик е без много  млади хора, а доста от тях раждат на друго място. Сега, по проект на болницата и общината има нова техника в родилното отделение и операционната зала. Монтиран е нов ехограф, видеоколпоскоп, лапароскопска техника, два кувьоза (транспортен и стационарен); извършен е основен ремонт на цялото отделение: Сменени са дограмите и вратите, интериорът, има климатична инсталация в родилната и операционната зала, монтирани са бактерицидни лампи.

Приятно е да съобщим – каза д-р Емилия Димова, че е по-голяма здравната култура и информираността на младите хора относно предпазните средства и затова драстично са намалени абортите по желание.

2009 г. – 86

2010 г. – 86

2011 г. – 75

2012 г. – 53

2013 г. – 35

Увеличава се възрастта на раждащите жени, тъй като пред тях стоят въпроси на кариерата и постигане на по-хубав бит. Средната възраст на раждащите жени е 30 години. Вече са доста жените, които раждат ин витро.

Колектив от добри специалисти и висша медицинска техника ще посрещнат всички жени от общината и страната, които искат да ползват услугите на

Акушеро-гинекологично отделение към МБАЛ Балчик.

14

Д-р Е.Димова (зав. АГО) и д-р Я. Дочева (зав. Неврологично отделение) до новия ехограф

Маруся КОСТОВА

Здравей Живот!

15

Клуб “Здраве” отбелязва 21 януари с баба Николина Кантемирова – най-възрастната, най-здрава и най-активна сред празнуващите жени

Топъл, пролетен януари, радост в очите и светлина в душите.

Градът ни празнува и приветства раждането на новия живот. И все пак е зимен ден. Но тръгват баби и млади, и стари, пременени, натъкмени, със котле от весел благослов да срещнат дните бъдни свои с надежда, вяра и любов.

Този празник – Бабинден – имат ли го другите народи? Той си е само наш, български и много се радваме, че го имаме.

Годините са били все в труд и грижи, така било е век след век, но човечеството – то се движи, чрез раждане на нов човек.

Раждалите жени празнуват, песни се леят, хора се вият и с весели закачки се задяват. Щастливи са с този Бабинден, защото светът е обновен.

На хората в бяло, които поемат новия живот и бдят денонощно за здравето на родилките и новородените, дължим признателност и благодарност.

Пенсионерският клуб на здравните работници “Здраве” поздравява всички, които празнуват Деня на родилната помощ и с най-топли чувства им пожелава здраве.

Нека са честити и благословени всички лекари – акушери, акушерки и санитарки в АГО към МБАЛ Балчик и дай Боже, повече деца в Балчик и в България да се раждат. Да бъде.

Тодорка Харизанова

Председател на клуб ”Здраве” – гр. Балчик

16

Гюлюмсер Кирчева Янкова (19 г.) роди със секцио момче (2.300 кг.) в навечерието на Бабинден. Тя е от с. Крушари, женена в Балчик. 

17

Рефан Джеват Реджебова (28г.) роди второто си дете, момиченце Хюлия (3,850 кг., 51 см.) на 20 януари, преди Бабинден.                   

Фото: М. Костова

 

Коментарите са затворени.