Хайде на „театро”!

Jul 21st, 2010 | От | Category: ВАЖНА, ДРУГИ, ИЗКУСТВО

Държавният мъж не принадлежи на себе си – заяви актьорът Любо Нейков, в ролята си на Големанов в едноименната пиеса на класика Ст.Л.Костов. Публиката бе завладяна от словото на големия драматург, който чрез героите си изрича истините за времето, за политиката и страстите на деня. И така ги казва, че пиесата е актуална и до днес и ще бъде възприемана като такава и в бъдещето, докато има явление като големановщината и всички, произтичащи от него следствия.


Актьори от театрална трупа „Мелпомена” представиха на 19 юли пиесата „Големанов”. Това бяха известните актьори от столичните театри: Любомир Нейков, Елена Петрова, Стефан Рядков, Мария Статулова и Светлана Бонин.
Драматическото действие бе доста осъвременено. Началото и краят акцентираха върху тезата, че всички ние си въобразяваме, че живеем, а всъщност само предъвкваме живота на мъртвите вече.И начело в театралната интерпретация бе Любо Нейков – хората аплодираха неговото превъплъщение в образа на министър-председателя Бойко Борисов, както и в ролята на депутат, който непременно иска да стане министър, пък и на каквото и да е министерство. Много яка демонстрация на закъсалата образователна реформа пролича в думите, че това е най-окъсаното министерство открай време. Пък партиите могат да останат без членове, но никога без кандидати за министри.
Много талантливо, съвсем по демагогски, бяха повторени констатациите на Ст.Л.Костово, че държавният мъж не принадлежи на себе си, че бедните не стават за управление, че много често властта се завзема от хора без ценз и талант, че на народа му трябва твърда ръка, че политиката не се прави със скръстени ръце.
С малко предозирани движения на сцената и крясъци жените в пиесата не можаха да уплътнят образите, които пресъздаваха. Но пък точните изрази на драматурга и режисьорските насоки компенсираха преиграването. Затова и поставените етични въпроси на времето не оставиха безразлични публиката: „Младите момичета днес не се интересуват от младост и красота. Добродетелите и дарбите, кой ги цени?Историята – да, ама един ден…
Театралното представление бе второто събитие този месец в читалището, което развълнува балчишката публика, която след оперетата „Българи от старо време”, даде от сърце символичните два лева за „театро”. Разбира се, отново, Общината предплати по-голямата част от билетите, които имаха реална стойност от 15 лв.
Маруся КОСТОВА

Коментарите са затворени.