Музиката, която ни кара да се потопим в багри

Aug 11th, 2010 | От | Category: В РЕГИОНА

С помощта на Община Балчик и Концертна дирекция Музика Арт с муз.директор всераздаващият се млад  мъж Мартин Пантелеев в Балчик от 6 август започнаха Дните на класиката – Балчик 2010 г. Точно в 19.00 ч. на 6 август в Нимфеума на Двореца те се откриха с кратко емоционално слово на директора, за да се насладим на двама от 120-те световно известни композитори.

Празникът започна с “Годишните времена” на А. Вивалди, със солист вечно усмихнатия и темпераментен Веско Пантелеев – Ешкенази, който от раз завладя многобройната публика.
Трябва да спомена, че и трите изпълнени части /”Пролет”, Зима” и “Лято”/ са в стил “Кончерто гросо” – едни от първите програмни произведения в историята на музиката, където музикалният текст е много поетичен, обясняващ характера на всяко годишно време. Музикантите се стремяха да извлекат от инструментите си повече от онова, което може да се постигне. А това са майсторите на лъка – солист Веско Ешкенази, Теменушка Иванова, Евгения Ласкова, Мирослав Божилов, Румяна Нойфелт,  Диана Чопева, Ивелина Петрова, Виляна Бонева, Петя Мирилеску /всичките цигулка/; Юлия Кръстева и Николай Дамянов /виолончело/; Станислава Стоева и Владимир Русев /виола/; разбира се всичко свършва с нежната изтънченост на Илина Николаева Жабленска /контрабас/, на която пожелах лично, а сега и чрез вестника да надрасне своя инструмент, но не настрани, а нагоре.
Отдавна съм споделял с мои приятели, че музикантите са нежните деца на боговете и са неспящите очи и уши на душите им. Следващото изпълнение беше “Серенада”от П.И.Чайковски за струнен оркестър оп.48 до мажор, където Веско Ешкенази от солист стана диригент и предаде част от себе си на възторжените слушатели – изискано ясно и изразително. Пожелавам му да надмине успехите на М.Равел, известния френски композитор и диригент.
Напук на влажната нощна жега струнният оркестър Музика Арт изпълни в заключение “Лято” от Вивалди. Публиката с ръкопляскания и радостни възгласи изпрати развълнувано този млад колектив.
На 8 август в храм “Св.Св.Константин и Елена” се насладихме на клавирното изкуство на Дерек Хан /САЩ/, носител на голямата награда – “Атина 1977 г.”, артист на IMG – Кралски лондонски филхармоничен оркестър, свирил заедно с Московския симфоничен оркестър, с Петербургската филхармония, бил е партньор на знаменития Леонид Коган; изпълнява всички концерти на Моцарт, Хайдн, Бетховен, Менделсон, като има издадени 45 диска. Той, заедно с Лида Кънчева, устремна и вглъбена в себе си, изпълниха “Фантазия” фа мажор от Ф.Шуберт и поемата “Майка ми гъската” на М.Равел. А концерт за пиано и оркестър KV 414 в ла мажор от В.А.Моцарт се изпълни от Дерек Хан и Струнния оркестър Музика Арт. Техните изпълнения бяха пропити с тънък, проникновен и завладяващ музикален ритъм, където се убедих, че мелодията е богинята на музиката.
На 9 август, за първи път на откритата сцена на хотел “Мистрал” Мартин Пантелеев отново благодари за гостоприемството лично на кмета Н.Ангелов за организацията на фестивала. Берлинските симфоници Ким Вит /обой/, Александер Глюксман /кларинет/, Александер Хазе /фагот/, Арнаут Морел /валдхорна/ и нашата Лида Кънчева /на рояла/ показаха могъществото на класическата музика, един миг на откровение и мъдрост, като изпълниха произведението на В.А.Моцарт  KV452 – ми бемол мажор. След кратка пауза се разнесе музиката на Бетховен – Септет оп.20 ми бемол мажор, изпълнена от септета Марин Пантелеев /цигулка/, Станислава Стоева /виола/, Юлия Кръстева /виолончело/, любимката ми Илина Жабленска /контрабас/, Ким Вит /обой/, Александер Глюксман /кларинет/, Арнауд Морел /валдхорна/. Музикантите доказаха мисълта на Бетховен, че свободата и прогресът са целта на изкуството. “Обичай свободата, повече от живота”.
Музикалният фестивал продължава, защото само така ще разберем силата на музикалното изкуство, което излъчва доброта, уют, мъдрост и да го приемем със силата на собствените си сетива, а душите ни да се пълнят всеки ден с багри, топлина и красота. Всеки ден!

Георги ЙОВЧЕВ

Коментарите са затворени.