ХIII Национален преглед – надпяване на самодейни състави на хората от Третата възраст

Aug 11th, 2010 | От | Category: ВАЖНА

Удобен навик ни стана да изпитваме носталгия по недалечното минало, изпълнено с дълго репетирани манифестации, прегледи, декади и други прояви на оживен обществен и културен живот. Често чуван упрек е за дефицит на морални ценности, за духовен вандализъм, за вакуум в културния ни живот. А дали е така?


В нашия малък град непрекъснато се провеждат музикални, театрални и филмови фестивали /модерно наречени фест/ с родно и международно участие, толкова често, че е дори трудно човек да ги проследи. Не би могло да се отрече духовната, артистична и културна /в смисъл на жанровете на изкуството/ атмосфера на нашия град.
И ето, в дните на морето, протече и ХІІІ фестивал на хората от Третата възраст. На 7 август в ч-ще “П.Хилендарски” показаха своето изкуство 38 състава и 16 индивидуални изпълнители от района и цялата страна – Силистренско, Търновско, Добричко, Шуменско, Русенско, Варненско
Гости на фестивала бяха Цветан Минков от ЦС на пенсионерите от София, Марин Драгнев от Обл.С на пенсионерите в Добрич, Стоянка Христова от Обл.С на пенсионерите във Варна.
След приветственото слово на Сава Тихолов от ОбА Балчик, надпреварата на музикалните колективи започна с вдъхновеното изпълнение на три песни с дълбоко патриотично съдържание от Общинския хор на пенсионерите в гр.Балчик с диригент Т.Тодоров. Последваха фолклорните групи и съставите за стари градски песни от нашия град, общината и страната. Публиката бурно акламира фолклорната група от Кубрат, Долен Чифлик, Тервел; изпълненията на стари градски песни на съставите от Варна, Добрич, с.Дропла. От индивидуалните изпълнители се отличи Иванка Петрова от Тервел, която изпълни народна песен, с която поздрави организаторите на този прекрасен преглед и стара градска песен за своя правнук.

Както винаги, с голям интерес и оживено съучастие беше посрещната певческата група на клуб “Хинап”, която изпълни и песен по текст на балчиклийката Цонка Сивкова и габровската композиторка Карапенева /”Обич”/. С оригиналните синьо-бели костюми и подбран репертоар групата с худ.ръководител Невелина Георгиева е вече позната в цялата страна и е посланик на толерантност и внимание към хората с увреждания.


Всички участващи колективи бяха наградени с грамоти, книжки за Балчик и папки.
Наистина Балчик става притегателен център, както се изрази в своето експозе М.Драгнев, не само за туристи, но и за изява на ентусиазираните пенсионери от Третата възраст.
/Б.Т./

Коментарите са затворени.