15 август – Успение Богородично

Aug 11th, 2010 | От | Category: ЗАБАВНА И ПОЛЕЗНА

На 15 август Светлата Православна църква тържествено чества един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица /наречен Голяма Богородица/. Въпреки скръбното съдържание на събитието – земната кончина на Божията Майка, Църквата се отнася с особена духовна радост, чието правилно разбиране е от голямо значение за мирогледа на християните.
Света Богородица след славното Христово Възкресение и Възнесение, не се отдава на униние и бездейна скръб, а наравно с апостолите проповядва Евангелието.
Възпявайки успението на Св.Богородица, ние празнуваме преминаването и към извора на живота. А Изворът на живота е Господ Иисус Христос. С Кръста, погребението и Възкресението си Той дарява вечен живот на всички вярващи. Представянето на Св.Дева Мария пред Господа било толкова леко, безболезнено и изпълнено с духовна радост, че приличало по-скоро на отморяващо заспиване след усърден труд. Затова и от най-дълбока древност това събитие се празнува от Църквата като Успение, т.е Заспиване на Св.Богородица. Ние я почитаме, защото със своя духовно-нравствен подвиг, изразен в твърда вяра, ангелска чистота, смирение и преданост на Божията воля, тя става достойна да стане майка на спасителя.Св.Богородица е образец на всички добродетели, възвишен идеал за всяка жена християнка.
На сватбата ва Кана Галилейска, на която присъства Св.Дева Мария със своя Син, тя се обръща към слугите с думите: “Каквото ви каже Христос, сторете”. И те по думите му напълнили празните делви с вода, която Господ превръща във вино. Заповедта на Христос означава да не бъдем само слушатели на словото, но и да вършим онова, което сам Господ ни заповядва да вършим.
Ние сме свидетели и чувстваме постоянно Богородичното присъствие и застъпничество пред Бог за всички християни. Затова в молитвите си винаги да я призоваваме в моменти на трудности, изпитания, изкушения, тя с майчинската си грижа и любов да ни помага. “Пресвета Богородице, помилуй нас!” Амин!
На 14 август /събота/ от 17.00 ч. в храм “Св.Николай Мирликийски Чудотворец” в кв.”Гемеджито”, ще се отслужи празнична Вечерня с Петохлебие.
На 15 август /неделя/ от 8.00 ч. в същия храм ще бъдат отслужени празнична Утриня, Св.Литургия и Водосвет за здраве и благоденствие.
Тържествена програма с песнопения за празника ще поднесат членовете на клуб “Хинап” с р-л Димка Малева.
Приканват се всички християни да почетат празника.
Протойерей

Коментарите са затворени.