БЪЛГАРСКИЯТ АВАТАР

Aug 4th, 2010 | От | Category: ИЗКУСТВО

По екраните мина с огромен зрителски интерес американският филм “Аватар”. Той изуми и учуди българина като навлезе ярко в неговия все още патриархален свят. Многоизмерната визия, компютърните ефекти, съществата от екрана и посланията на филма бяха осмислени и разбрани поне от 2/3 от българите, което говори за нивото на интелектуалния ни потенциал.

Ние всички сме аватари и това е общочовешката идея на филма. Съзнанието и подсъзнанието ни постоянно се промиват от медии, политици, соц – обстановка, религия и т.н. Всички летим в сънищата и мечтите си.

20 – годишната криза в България, която върви ту надолу, ту нагоре, е поредният експеримент, който се прави с нашия търпелив народ.

В човешкото общество се работи по схеми и сценарии, стига да са добре обмислени. И ако имаме късмета те да са успешни, нещата се решават във всякакъв план. Човешкият организъм и общество се реновират. Ние, разбира се, сме изключение и то с отрицателен знак.

Българският Аватар също е продукт на сценарии, но явно нескопосани. Висшият пилотаж на политиката определя схемата, но всяка държава я ситуира според конкретните си параметри.Тези, които определят правилата на голямата игра, са разумни и студенокръвни като раптилите, които според митовете са живели на земята преди милиони години. Там емоции няма.

Патриархална България е брънка от веригата и то нищожна. Това обаче не оправдава нашите политици, които за 20 години не поискаха да сменят политическата ни система. У нас няма демокрация, защото не се е провел нито веднъж референдум. Няма и прозрачност. Уж народните ни представители са партийни. Те пък са свързани с политически спонсори и т.н. Това отдавна е ясно на всички, които живеят тук. Политическата ни система е една и съща от 100 години като не се смята редовното пребоядисване и леки ремонти. Логика има – да се дошушка и това, което е останало.

ГЕРБ може би ще филтрират негативите. Абревиатурата освен политически има и медицински смисъл. ГЕРБ е и гастроентереологически болести в човешкия организъм. Храносмилателната система е най-важна. Ако тя работи добре, ще работи и организмът, наречен България.

За обикновения българин трябва да е ясно, че нищо не зависи от него в този свят и особено тук. Не ни остава нищо друго, освен да живеем разумно, ситуирани към определения момент. И макар, че сме аватари да не се отнасяме в други измерения, а да живеем живота си тук и сега, здраво стъпили на земята.

В този контекст искам да подчертая, че в момент на криза и война, се търси духовна опора. Днес българинът я открива в ясновидци, лечители, магьосници. Много от тях сигурно помагат, но повечето спекулират, защото от това се печелят много пари. Когато се чувства дискомфортно, човек има нужда от чудеса, които да го откъснат от грозната реалност. Стига злото да не насочва човешкото поведение.

Светът е доказал, че човешкият организъм е уникална система, която ако човек сам не разбие с прекалено много токсини от храна, алкохол, цигари, наркотици, се самовъзстановява. Йога, рейки, медитация са подходящи занимания за стабилизиране на духа, а не магиите – белег на елементарност. Източните техники лекуват, защото балансират психиката, а 2/3 от болестите са на психосоматична основа.

Факт е, че днес от 20- годишната криза българинът съвсем озлобя и оскотя. Завист, алчност, елементарно поведение. Това са днешните му измерения. На Земята сме, за да живеем в мир със себе си и околните, да обичаме децата си, да се уважаваме като хора и да отворим душата си за доброто.

Тежките времена на сървайвър – тест за оцеляване. А в този живот оцеляват силните духом

Българинът – аватар трябва да докаже, че е личност, а не “човешки материал”, както ни наричат някои политици цинично.Животът ни днес е една странна смесица от първобитен, феодален, робовладелски строй с комунистически привкус. В XXI век не трябва да има робство, но повечето българи са такива в собствената си страна. Така ни наричат и в чужбина. В този тежък за нас момент, когато сме във висша форма озлобени, сериалите на комшиите ни от Турция ни възпитават в етичност. Да бъден по-добри  един към друг, да се уважаваме в семействата си, да надмогнем патриархалния модел, който не се вмества в XXI век.

То е ясно, че Изтокът е на светлинни години от истинската цивилизация. Но нали затова са медиите – да ни промиват мозъците и да ни направят по-поносими един за друг в тая цинична циркаджийница, наречена България.

За нас е ясно, че ще се подчиняваме винаги на висш политически пилотаж, на велика сила, стига тя да не ни дърпа назад.

Ако обикновеният Българин – аватар съумее да се впише в XXI век, без да забравя позитивните си национални характеристики, това ще бъде огромен успех за него. Сред многото промивки, целящи да повдигнат отдавна изгубеното ни национално самочувствие е и тази, че аурата на България е лилава, което е белег на висше морални ценности. Дано да е така!

Ирена ИЛИЕВА

Коментарите са затворени.