Поздравителен адрес

Jul 28th, 2010 | От | Category: ДРУГИ

За първи път съм затруднена – какво да бъде по своя характер приветствието – строго академично, продиктувано от факта, че ми е възложено от УС на Българското ботаническо дружество като негов председател или приветствие – по нетрадиционно, по – лично, пропито с топло чувство към бившите ми студенти, сега наши колеги и приятели, към всички служители на градината. Вероятно ще надделее второто.
Можем ли днес да си представим СУ “Св. Кл. Охридски” без неговата Ботаническа градина в Балчик ! Отговорът е категоричен : “Не”. Градината е рожба на университета. Преди 55 години основите и са поставени по идея и с инициативата на бележития български ботаник и тогавашен ректор акад. Даки Йорданов – университетски професор от най – чиста проба, посветил се по призвание на българската флора и на студентите си. Със своята далновидност и широко скроен интелект, той прозира необходимостта на университета от създаване на Черноморска ботаническа градина. Основите и са поставени като филиал на ботаническата градина в София, с директор на обществени начала акад. Д. Йорданов със специалист по градини и градинарство от катедра “Ботаника” Н.Минчев и за технически директор Н.Момчилов. Датата е 23.07.1953 г. Това е събитие на университета. А според твърдението на френския философ Жак Дерида (доктор хонорис кауза на нашия университет) “събитие настъпва там и тогава, където и когато е настъпило изключение от правилото.”
Така със средствата на СУ, запустелият и занемарен парк на бившата резиденция на румънската кралица, в който по думите на Н.Минчев има една магнолия, няколко големи бели каваци – столетници и всичко останало са бурени, е превърнато в една интересна, красива и привлекателна ботаническа градина, съградена с професионализъм, умения и труд. Затова нека сведем глави и се преклоним с благодарност пред делото на създателите на градината !
Градината става калейдоскоп на природните биоми с разнообразни и богати колекции. Ще ви посрещне Аллах бахча – Градината на боговете, с багри от разноцветен килим и със своите стройни редици от кипариси, ще ви привлече колекцията на открито от едроразмерни кактуси и сукуленти, втора след тази в Монако. Уютно място са си намерили в градината бомбоненото, книжното и каучуковото дърво, древното Гинко – живият фосил, рядко срещаната Метасеквоя, палми, орхидеи и още и още и на открито, и в оранжериите – над 3000 вида, принадлежащи към над 800 рода.
Годинните минават бързо. Ботаническата градина в Балчик навлиза в нов период. Университетските ботанически градини в София, Варна – Св. Константин и Елена и Балчик се обединяват в едно звено “Университетски ботанически градини” с директор д-р  Красимир Косев, възпитаник на катедра “Ботаника” на университета, специализирал 3 години в Англия и е единственият досега българин, който има международна диплома за ботанически градини от Кралските ботанически градини – Кю Гардънс в Лондон. Д-р Косев поема управлението на градините, включително тази в Балчик, със своята още студентска, голяма любов към ботаническите градини, с огромен ентусиазъм, с много знания, с много планове и мечти за бъдещето. Един действащ истински мечтател ! А знаем от Емили Дикинсън :
“Да се направи прерия е
нужна пчела и детелина.
Дори мечтата само стига,
ако пчела и детелина няма.”
Делото на акад. Д.Йорданов е продължено, но осеяно с много трудности, с административни абсурди, с постоянни пречки от страна на Министерство на Културата през последните 14 – 15 години. Бяха предприети редица “инициативи” от Министерството за унищожаване на Ботаническата градина, под предлог, че градина няма, а само парк към двореца на румънската кралица; лансирана бе идея за създаване на Център за култури и религии и др. За съжаление и през тази година, независимо и от големия брой спечелени от университета съдебни дела, министерството продължи своята политика, все едно, че Ботаническата градина не съществува.
И въпреки всичко, Ботаническата градина в Балчик (и другите две градини) имат изпреварващо развитие по отнешение на страната ни: още от 1997 г. тя е редовен член на Световния съвет на ботаническите градини в Лондон; тя е определена като национален спасителен център за редки и застрашени видове във връзка с прилагането в Р. България на европейските норми на Световния съвет на Вашингтонската конвенция ; градината е включена в образователен проект за ученици и студенти по линия на Botanical garden Conservation International – Лондон. Като членове на Световния съвет на ботаническите градини нашите градини спазват и изпълняват плана за действие на градните на ЕС по международен документ – Аджендо 2000 г. Докато българските политици имат още много работа и проблеми по различни въпроси с ЕС, то Университетските ботанически градини /София, Варна, Балчик/ са в Европа, нямат проблеми с ЕС и трябва да сме горди с тях! Тук през последните 15 години се направиха редица ремонти: построена е семинарна зала “Н.Минчев”; преустроен е бившият разсадник в първата на Балканите ботаническа градина за инвалиди, която от 2005 г. насам ни радва със своя розариум от 16 различни сорта чаени рози, с колекцията от над 90 сорта лалета, която през пролетта, привлича гости от цяла България, с алеята “Алхамбра”, с оформения зелен тунел, наречен “Тунелът на влюбените”; с построяването на стъкления павильон за кактусите и сукулентите /за съжаление все още недовършен по понятни причини/; поставени са красиви табла пред съответните експозиции и пр. и пр.
До д-р Косев, в работа и трудности, неотклонно са зам.-директорът на УБГ д-р О.Илиев, Ина Манчева – ръководител на УБГ Балчик, бившият ръководител на УБГ Балчик Ваня Машкарова, биоложката Мариана Минчева, техн.р-л и неуморните работници. Те всички са съмишленици, обединени от мисълта да опазят и развиват градината, преодолявайки много трудности. Не един път съм ги оприличавала на чудаци в този технологичен свят, но да не забравяме, че “чудаците украсяват света” /М.Горки/.
Приятели, какво ви дава сили в тези сложни времена? Каква е формулата на тайния еликсир, с който поддържате своята неуморимост, непреклонност? Може би в него има екстракт от някои ваши любими растения, ако не в прекия, то в преносния смисъл? И как при цялата тази динамика и напрежение, съумявате да се грижите с любов и себеотрицание за градината? Въпросникът стана дълъг, но за отговор, можем да почакаме до следващия юбилей след 5 или 10 години. Убедени сме, че сега зададените въпроси, ще са актуални и тогава.
В този тържествен ден си струва да се запитаме: Какво означават тези 55 години? Може би за всеки, отговорът ще е различен. Това, което със сигурност може да се каже, че Ботаническата градина Балчик има вече над 50-годишна история. А когато има история, има и традиция, а традицията означава бъдеще.
Убедени сме, че УБГ Балчик има бъдеще, щом за нея се грижат д-р Косев и неговите колеги Ина Манчена и О.Илиев и всички служители.Високо оценяваме вашата самоотверженост и всеотдайна работа, колеги и приятели. Тя може да се сравни само с една благородна мисия: да съхраните градината и да я предадете на идните поколения.
Нека градината винаги да буди възхищение, дух на просвещение и академизъм, на който СУ винаги е бил носител.
Изкушавам се да завърша с житейската философия на един анонимен автор:
Работете, сякаш не се нуждаете от пари,
обичайте, сякаш никога никой не ви е наранявал,
живейте, сякаш Земята е Рай!
Достигнете ли до тази дълбока философия, тя ще ви позволи да приемете по-лесно житейските трудности.
Честит юбилей и със старобългарското “На многая лета” ние, членовете на ББД изразяваме към вас нашата благодарност и нашите най-топли чувства и пожелания за здраве и щастие.

Проф.дбн Д.Темнискова

Коментарите са затворени.