На Балчик с обич

Jul 13th, 2011 | От | Category: В РЕГИОНА
Картина на Генади Гаврилов

Така може да се озаглави изложбата на Генади Гаврилов, която се откри в художествената галерия на 2 юни 2011 г. Младият художник, възпитаник на СОУ “Христо Ботев” и СПТУ – Балчик няма художествено образовние, но компенсира това с огромна любов към рисуването.

В изложените 44 платна, повечето малък формат, Генади е изразил възхищението си от родния Балчик, показал е самобитната красота на Двореца и градините в него, пресъздал е очарованието на морския бряг и всякога вълнуващите морски вълни. Пейзажите греят от светлина, въздух и пространство с багрите на балчишкия колорит, с привлекателност, която художникът открива навсякъде и майсторски пресъздава. Откроява се вродената чувствителност на твореца към детайлите в пейзажа и натюрморта. Впечатляват картините “Лодка”, “Бряг”, “На Док”. Сполучливите опити в “Голо тяло”, “Слънчогледи”, отличаващите се с илюстративна точност “Мелници”, “Балчик” и др.

Г. Гаврилов за пръв път излага своите картини пред балчишка публика. Живописването е сложен творчески процес, породен от усета на художника към вълнуващото, красивото, стойностното в живота и действителността, но и предизвикателство към зрителя на естетичното. В този смисъл първата изложба на Генади дава възможност на люботелите на изобразителното изкуство да станат съпричастни на неговите естетически виждания, на колоритните му откровения, на таланта и труда, вложени в картините му, както и да очакват с интерес следващите му изяви на истински художник, заявка за което е настоящата му изложба – реплика на обич и вдъхновение от Балчик.

Мария Андреева

Коментарите са затворени.