Клубовете „Хинап” и „Здравец” от Балчик на пролетен празник в Добрич

Mar 25th, 2017 | От | Category: Актуални

„Не се старая да мисля за бъдещето. То идва достатъчно бързо. Ето защо се радвам на всеки настоящ миг.” – Така споделя винаги усмихнатият Айнщайн. Тези мисли на големия учен помагат на много хора да изживяват настоящето, с всичките му грижи и трудности, но и да се радват на живота, да посрещат пролетта с настроение, сред близки и приятели. Точно така постъпиха и хората с увреждания от клуб „Хинап” в нашия град. Те посрещнаха пролетта в Добрич със своите приятели пак от Добрич, Нови пазар, Г.Тошево и Смядово в просторния и елегантен ресторант „Ерка” /не разбрах какво означава интересното име/.  Повече от 250 човека се разположиха удобно там и започна веселбата.

Празника откри с кратко слово председателят на Регионалния съвет на хората с увреждания Олег Темелков. Той благодари на гостите за присъствието, поздрави председателите на клубовете, които назова с малките им имена – Дима, Теменужка, Дари и т.н. С пожелание за здраве и настроение, с традиционната наздравица той даде начало на събирането. Много подходящо за случая музикалната програма на ресторанта започна с изпълнение на емблематичната песен „Една българска роза” и продължи с най-популярните и обичани български хитове.

Балчиклийки от певческите групи „Бяло цвете” и „Неспокойни вълни” поздравиха присъстващите със свои изпълнения. Последваха поздравления, размяна на подаръци и цветя. Всички бяха приятно изненадани от оригиналните подаръци, подготвени от клуб „Хинап”. Особено удивление предизвикаха красиво изписаните яйца, изработени с вкус и умение от Недка Тодорова. На колко ли красиви неща е научила тя малките си възпитаници от детската градина! На всички присъстващи бяха поднесени мартенски картички с оригинални пожелания от добричлийки. Всеки от гостуващите клубове се беше постарал да окаже внимание с ръчно изработени картички,  мартенички и сувенири.

След наздравиците и кратката официална част с размяна на слова и подаръци, започна истинското веселие. За него допринесе твърде хубавата музика с живо изпълнение на хора и ръченици, както и на любими шлагери. Не може да не се отбележи активното участие в хората и танците на балчишките представители от клубовете „Хинап” и „Здравец”. Почти всички, независимо от здравословните си проблеми, танцуваха и искрено се веселяха, увличайки с настроението си присъстващите. Около мен гости от село Смядово, възрастни хора, след танците на балчиклийки и особено на неуморимата Пенка Рускова, увличаща всички с настроението си и умението да танцува, станаха и заиграха, споделяйки, че не са правили това от години!

Празничното настроение в такива случаи обхваща хората до такава степен, че те преодоляват болежките и затрудненията си и се отдават на общата празнична атмосфера. Получава се невероятна картина от весели, усмихнати и щастливи хора. Наистина отдали се на мига и не може в такива моменти да не се сетим за мисълта на Микел Анджело: „Всичко в този живот, и настоящето, и бъдещето зависи от нас.” Не е ли така?!

Мария АНДРЕЕВА

Коментарите са затворени.