Клубовете „Хинап” и „Здравец” на Тодоровден

Mar 18th, 2017 | От | Category: Актуални

Carpe diem /наслади се на мига/ призовава древният римски поет Хораций в своя поема. А защо не, когато мигът, часовете, денят е толкова слънчев, с аромата на поникналата зеленина, с красотата на почти безоблачното небе, с усмихнатите и развълнувани лица на жените от клуб „Хинап” и клуб „Здравец”! Те бяха поканени да присъстват на традиционното надбягване /кушия/ с коне на самобитния празник Тодоровден или както още е популярен в нашия край като Конски Великден.

Много народ се беше събрал на равното добруджанско поле зад село Соколово в очакване на състезанието. А жените от двата клуба на Дима Малева участваха, както винаги, по много интересен начин. Те демонстрираха импровизирано надбягване, яхнали декоративни коне с нарисувани и изрязани от картон красиви конски глави и конски опашки от цветни прахочистачки.

Оригиналното участие в празника продължи с весело хора, народни песни, свързани с Тодоровден, изпълнени от гласовитата певица Софка Димитрова, облечена като баба Марта, която има винаги подготвени подходящи за всяко празненство народни песни.

Кулминацията на деня, естествено беше надбягването на конете. Празникът започна и премина в непринудена атмосфера, без официални речи, дори музикалната уредба реши да се повреди точно тогава, но това не попречи на красивите чистокръвни коне да препускат по широкото поле.

Победители:

Коне:

Дона Суперлайт на Зафирка Гецова и запрещелник Ангел Петков

Би Мак на Стоян Радев и запрещелник Стоян Радев.

След надбягването всички бяха почерпени с топла пита, настроението бе подсилено с мезета и червено вина.

Баба Марта в този ден бе решила да бъде в добро настроение и дари с щедро слънце и лек вятър природата и хората. Може би и тя обича конете и им се радва като човеците, които от най-дълбока древност са придавали на тези животни най-привлекателни качества, вярвали са в тяхната необикновена сила, но и мъдрост. Помним любимия кон на Александър Македонски Буцефал. Легендите разказват и за изключителните качества на полуконя Хирон – мъдър, доброжелателен, възпитател на герои, учител, владеещ дори церителското изкуство, винаги в помощ на древните богове и хора.

А може ли някой да си представи прабългарите по друг достоен начин, освен яхнали коне? И не е ли конят, който довел Аспарух не къде да е, а препуснал с него чак до широкото добруджанско поле, до чернозема и златното жито на Добруджа!

Мария АНДРЕЕВА

Коментарите са затворени.