VIII номинации „Общественик на годината” в Балчик

Mar 13th, 2017 | От | Category: В РЕГИОНА

На 25 февруари 2017 г. в ресторант „Ел Симпатико”се състоя ежегодната церемония за номиниране на най-изявените през 2016 г. общественици на Община Балчик.

15Водосвет за здраве отслужиха свещеноикономСтратия Александров и свещеник Тодор Тодоров.

С едноминутно мълчание, на крака, бяха почетени обществениците, които вече не са сред живите: Атанас Василев /учител, културен и спортен деятел, журналист от Балчик/, Йордан Колев /дългогодишен учител и заместник-директор на училище „Георги Сава Раковски” в с.Сенокос, Стефан Павлов,от с.Оброчище, бивш председател на Общински съвет Балчик, Иван Чернев – художник, сътрудник на балчишките медии като карикатурист, художник и съветник; Мирко Мирков – почетен гражданин на Балчик; ГеоргиГорчев – художникна логото на вестник „Балчишки телеграф”, „Общественик на годината”, Международния форум „Българско наследство”и списание „Форум”. 

14Водещите церемонията Светлана Лазарова и Петър Морянов  обявиха пред повече от 170 души присъстващи, че номинираните общественици ще бъдат наградени от кмета на Община Балчик г-н Николай Ангелов, председателя на Общински съвет Балчик – г-н Илиян Станоев и гл.редактор на вестник „Балчишки телеграф” – г-жа Маруся Костова, които за осма поредна година организират и провеждат това мероприятие.

Номинация – Екатерина Димова

Тази година на преден план изпъкна състезателката на СКЛА „Черно море 2005” Балчик

Екатерина Маринова Димова.

Рожденият ден на Екатерина Димова предстои в края на март, когато ще навърши 19 години. Само на крачка е от завършване на средното образование, от абитуриентството, от осъществяване на мечтата за студентство в НСА София.

13Тази мечта се ражда у нея още при първото съприкосновение с леката атлетика на 13 януари 2011 г., когато треньорът Андриан Андреев я запалва за спорта, а Десислава Андреева, като председател, я приютява в СКЛА „Черно море 2005”при първите ентусиасти-лекоатлети.

Още на следващата година, на 3 март 2012 г., Екатерина печели сребърен медал по хвърляне на чук за девойки младша възраст от Държавното  първенство по зимни хвърляния.

„Всички спортни успехи съм постигнала с много усилия и ги ценя еднакво – казва Екатерина. Много емоции имаше на първото ми международно състезание – европейската квалификация в Баку за Младежката олимпиада през 2014 г.

Адреналинът беше на макс и на Европейския отборен шампионат в Стара Загора през 2015 г., когато бях в националния отбор с  Ивет Лалова, Мирела Демирева, Георги Иванов и други големи български лекоатлети.

Получени отличия през 2016 г:

1-во място хвърляне на чук и 2-ро място мятане на диск старша възраст на Държавно първенство по зимни хвърляния – Балчик

2-ро място мятане на диск старша възраст в VIIмемориaл “Цветанка Христова” – София

1-во място по хвърляне на чук жени в 38-и Международен турнир “Нови Звезди” и приз на проф. Живко Филипов – София

2-ро място по хвърляне на чук жени в IV Международен турнир по хвърляния “Дионисополис” – Балчик

1-во място по хвърляне на чук жени на Националния шампионат за мъже и жени – София

1-во място по хвърляне на чук на Националния шампионат за старша възраст – София

5-то място по хвърляне на чук на Балканските игри за старша възраст – Болу (Турция)

1-во място по хвърляне на чук и 3-то по мятане на диск старша възраст в V Мемориален турнир по хвърляния “Огнян Илиев” – Варна

Спортист №3 за 2016 година на СКЛА “Черно море 2005”

МИСBGathletic.com за 2016 – най-красива атлетка на България за годината

„Бих казала, че ще стане обрат в живота ми, защото тази година завършвам училище и влизам в света на големите, където отговаряш сам за себе си.

Екатерина Димова е предложена за „Общественик на 2016 г.”. Същото отличие в предните години имат нейният треньор Андриан Андреев, Десислава Андреева, председател на СКЛА „Черно море 2005” Балчик и Лекоатлет №1 Айхан Апти.

Спортната програма и обществената ангажираност на Екатерина са прекалено големи. Веднага след номинирането ѝ за „Общественик на годината” тя тръгна за тренировка и участие в Държавното първенство по зимни хвърляния, което се проведе в Балчик на 25 и 26 февруари. Пожелаваме ѝ успехите да я съпътстват и занапред.

Квартет „Добрич” с ръководител Красимир Костадинов отправи първи музикален поздрав за Екатерина Димова и първите избрани през 2009 г. общественици, а именно: Борис Червенков, д-р Валентина Георгиева, Деньо Попов, Димка Малева, Иван Апостолов, Иван Добрев, Иванка Йорданова, Керанка Генчева, Кина Липованска, Красимир Кирчев, Мильо Йочев, Минко Попов, Николай Станев, Николай и Елена Савови, д-р Светомир Михайлов, Софка Денева, Стефка Керчева, Стойка Владова,Тинка Сивриева,  Тодор Анастасов и Дарина Василева, Тодорка Харизанова, Христина Сивкова, Цонка Сивкова и Юлита Христова. 

12Номинация – Атанас Жечев

Всички жители на Общината познават досегашния председател на Общинския съвет в Балчик

г-н Атанас Жечев.

Общински съветник вече трети мандат. Той е земеделски производител първо в кооперацията в с.Брястово, а след това започва като частен стопанин и работи 7 500 дка на територията на Община Балчик.

Випускник на Балчишката гимназия, а след това на Шуменския университет. Под влияние на своите родители, които са работили в АПК Балчик, той се насочва към професията „земеделец”, която продължава да изучава, а тя да го провокира да търси новото и рентабилното в селското стопанство, което е основен поминък на балчишкото население.

Г-н Атанас Жечев е семеен, с две големи деца – момиче и момче.

На всички обществени организации и клубове е подпомагал финансово дейността, без да се самоизтъква, с убеждението, че направеното е за полза на хората и най-вече на Общината.

Квартет „Добрич” поздравиха специално г-н Атанас Жечев и номинираните общественици през 2010 г., а именно: д-р Валентина Георгиева и Тодорка Харизанова за втори път; Сава Тихолов, Ирена Илиева, Пенка Димитрова, Иван Малев, Пеньо Пенев,Иванка Иванова, Иванка Атанасова, Димка Малева, Пенка Велчева, Данаил Караджов, Албена Иванова, Десислава Андреева, Станислав Николов, Галина Гавраилова, Тинка Сивриева  и Цонка Сивкова /за втори път/и маестро Райко Тонев.

11Номинация – г-н Стоян Георгиев

Голямо коледно събитие за балчиклии, свързани с дългогодишната дейност на Морски клуб „Балчик”, бе успешното класиране на яхтата „БлуМеджик” присъстезателнотопресичане на Атлантикав регатата „Atlantic Raiiy for Cruisers 2016” /ARC/, която стартира на 20 ноември 2016 г. от испанския град Лас Палмас /Канарите/ и финишира на 10 декември 2016 г. в 02:41 ч. българско време в пристанищния град Родни бей, на карибския остров Санта Лучия. За 19 денонощия, 11 часа и 56 минути  екипажът преодолява при силни и опасни ветрове , и при безветрие, 2865 мили, което им отреди четвъртото място сред 13-те лодки от техния Racing C клас и 14-то място сред всичките 31 Racing – екипажи.

Варненската яхта „БлуМеджик” на шкипера Никола Попов, бе ангажирана да представи Балчишкия морски клуб на това световно известно яхтено надпреварване, в което участваха над 300 лодки от цял свят. Председателят на Морски клуб Балчик – Стоян Георгиев е герой от екипажа на яхтата „БлуМеджик”, прослави България, нашия град и Морски клуб Балчик.

Стоян Георгиев е номиниран за „Общественик на годината” и като активен общински съветник, земеделски производител и подкрепящ масовите инициативи на различни форуми и фестивали, на клубната пенсионерска дейност.

19Следващият музикален поздрав от квартет „Добрич” бе за г-н  Стоян Георгиев, неговото семейство и избраните през 2011 г. общественици на годината, а именно: Христина Сивкова /за втори път/;  Тодор Тодоров, Тодор Георгиев, Румяна Петрова, Георги Йовчев, Иван Статев, Стела Дакова, Стойка Георгиева и Пламен Банчев.

Номинация – семейство Станка и Пенчо Тачеви

Сред присъстващите собено вълнение предизвика номинацията на сем.Станка и Пенчо Тачеви. Тя на 81 години, а той на 92 години.

110

Станка Николова Тачева е родена на 9 декември 1936 г. в град Варна. Родителите и живеят и работят във Варна, където и тя получава своето образование- икономика и счетоводство. От 1955 г., след като се омъжва, живее и работи в Балчик, който нарича неповторим град. Тук тя започва да работи в РКС Балчик до закриването на околиите и създаването на окръзи през 1959 г. После е счетоводител в Районна кооперация „ Наркооп” Балчик.

Съвместно с Общината работи за благоустрояване на селищата, за развитие на личните стопанства, за благоустрояване на улиците и въвеждане на почина „Образцов дом”.

Става председател на Отечествения фронт Балчик през 1983 г. Следва  пенсионирането ѝ през 1992 г. , като директор на ДСК град Балчик.

За активна обществена дейност е награждавана със следните отличия: Орден на труда – златен, 1982 г.; Златна значка от НС на ОФ; Златна значка от ЦС на профсъюзите , ЦК на ДКМС и НС на ОФ; Сребърна значка от НС за защита на природа; Юбилейни ордени и медали за различни национални чествания.

Пенчо Тачев Колев е роден на 24 ноември 1925 г. в село Мартен, област Русенска. През 1946 г. баща му започва работа на пристанище Каварна и семейството живее две години в село Българево, тогава Балчишка околия. По-късно баща му започва работа в Държавно горско стопанство Балчик и купува къща от изселващи се турци до джамията.

Така Пенчо Тачев заживява в Балчик и цялата му трудова дейност преминава в нашия град. Бил е началник- склад в РКС , учи счетоводство и икономика в Школата на ЦКС Русе, която завършва с отличие. Става началник на счетоводно-финансовия отдел, а после отговаря за 12-те уедрени кооперации в Балчишка околия до 1959 г.

След закриване на околиите става управител на  „Двореца”, където почиват най-изявените културни дейци на България.

От 1963 г. е на работа в РПК като главен счетоводител. Завършва висшата школа на ЦКС София, със специалност „ Гл. счетоводител на потребителна кооперация”. От 1974 г. до пенсионирането си през 1986 г. е заместник- председател на РПК Балчик.

С трудовата си дейност и опит, с изпълнението на плановите показатели, спомага РПК „Наркооп”Балчик да бъде наградена от Държавния съвет на България със златен орден на труда. През този период Кооперацията изгражда собствени сгради на територията на цялата община, дори и в най-малкото село – магазини, ресторанти, хлебозавод, производствена и складова база, административни с гради.

През годините на своята трудова дейност Пенчо Тачев е изпълнявал различни обществени, културни и просветни задачи: член на Окръжния комитет на профсъюза на търговските работници и Общинския съвет на профсъюзите в град Балчик. Награден е със златна значка за профсъюзна и кооперативна работа , медал „ Климент Охридски” от Държавния съвет на НРБ. Дългогодишен съдебен заседател и от 15 г. член на общинското ръководство на пенсионерите на Община Балчик.

Сем. Тачеви са номинирани за Общественици на 2016 г. по предложение на Общинския съветник Христо Н. Христов и пенсионери от град Балчик.

Следващият музикален поздрав на квартет „Добрич” бе за сем.Тачеви, техните деца, внуци и правнуци и за избраните общественици през 2012 г., а именно: Петко Петков, Георги Андонов, д-р Иво Войчев, д-р Диана Малчева, Димка Малева/номинирана за втори път/; Ангел Събев, Веска Близнакова и Евгения Добрева.

18Номинация – Софка Кръстева

От 15 години се говори, с особена почит и уважение, за 15 жени – самодейки от с. Оброчище, които пеят в пенсионерския народен хор „Текенски напеви”, с ръководител Софка Кръстева. Това са: Анка Петрова, Иванка Михайлова, Димитричка Ганчева, Станка Марулова, Кръстинка Илиева, Сафинка Анастасова, Живка Коларова, Руска Стефанова, Дора Бонукова, Кичка Ангелова, Невяна Филипова, Жанета Димова, Софка Кръстева, Стоянка Михайлова и Живка Николова.

Неизменно с тях е акордеонистът Станю Костов, а преди това Гочо Петров, Стефан Цонев, Костадин Денев, а сега Галин Ганчев.

Хорът е започнал със 7-8 жени изявите си преди 15 години и в края на декември 2016 г. беше отбелязан със специален юбилеен концерт.

Те са лауреати на Еврофестивала във В. Търново, Рожен, Хисаря, Царевец, Царево, Белоградчик, Свиленград, Неделино, Чавдар, Копривщица, Беклемето – Троян, Катерини, Гърция

Народен хор „Текенски напеви” се класира на призово място на Първия международен форум „Българско наследство” през 2015 г. в Балчик. Всички запомниха техните звънки гласове, добруджански носии и най-вече жълтеещите се като слънчогледи кърпи, които се възприемат като символ на богатата реколта от Добруджа.

Заслугата на ръководителката Софка Кръстева е очевидна. Тя е основател на хора, дългогодишна учителка по изобразително изкуство, с голяма обществена дейност в с. Оброчище. Затова бе издигната и нейната кандидатура за „Общественик на 2016 г.”

С две кръшни добруджански песни хористките от „Текенски напеви” поздравиха Общинското ръководство на Балчик и  Обществениците на годината, избрани през 2013 г., а именно: д-р Румяна Малчева, Мария Горчева, д-р Пламен Димитров, Енчо Димитров, Росица Шалтева, Мария Върбанова, Боряна Божидарова, Светлана Атанасова и  Атанас Дучев. 

17Номинация на семейство Атанаска и Димитър Господинови

Атанаска Атанасова Господинова е родена на 25 август 1942 г. в с.Златия, Добричка област. Завършила е медицинско образование в гр.Добрич. По разпределение е назначена  за медицинска сестра в к.к.”Тузлата” – Балчик. През лятото на 1963 г. санаториумът на „Тузлата” става целогодишен за възрастни и тя е първата медицинска сестра, назначена целогодишно.

Активно се изявява в обществената работа. Създава семейство с Димитър Господинов, имат син Симеон и дъщеря Антония. През цялата си трудова дейност е много отговорна, активна и всеотдайна. Участва дейно, когато се организира и учредява Пенсионерски клуб на медицинските работници – клуб „Здраве”през 2000 г. и е член на ръководството му.

През 2006 г. сърцато се включва в гражданската позиция „Да спасим „Тузлата” , където беше включено и санаториалното училище „Йордан Йовков”, основано от Керанка Генчева.

Атанаска Господинова, като пенсионерка, се включи много вещо в проведените два международни форума „Българско наследство” през август 2015 и 2016 г. По време на участието на Сдружение „Българско наследство”Балчик в Празника на село Лунка в Румъния, Атанаска Господинова получи грамота и подаръци за участието си в двете международни прояви от директора на МФ „Българско наследство” – г-жа Маруся Костова.

Димитър Господинов е роден през 1938 г. в село Сарагьол, Румъния. В Балчик е известен като най-авторитетният банков директор през годините. Работил е като икономист и директор в Консервната фабрика, в Елпром, в АПК, в БНБ точно, когато започва изграждането и финансирането на новия курортен комплекс „Албена”. Цели 12 години Димитър Господинов работи като експерт в Световната банка в Москва, до пенсионирането си през 1989 г.

За град Балчик, и особено за родния квартал „Левски” той дава сърце и душа. Дълги години е председател на читалищното настоятелство на НЧ „Васил Левски” Балчик, откъдето изразиха голямото си съжаление, че поради здравословни причини не присъства на тържеството, за да го поздравят лично.

Съставът за популярни песни към НЧ „Паисий Хилендарски 1870” Балчик, с диригент маестро Райко Тонев и корепетитор Марияна Тихолова, поздравиха сем.Атанаска и Димитър Господинови и обществениците на годината, избрани през 2014 г., а именно: Стаматка Кирилова, Иван Радев, д-р Красимир Кръчмаров, Тодор Моралийски, Жени Михайлова, сем.Бистра Велчева и д-р МихранСанджакян, Марияна Тихолова, Иванка Бързакова, Айхан Апти и Александър Танев.

4Номинация – Румяна Калчева

От Състава за популярни песни бе номинира за „Общественик на годината”г-жа Румяна Калчева.

Сред балчиклии Румяна Калчева е известна като доскорошен главен библиотекар на Община Балчик, дългогодишна самодейка, отначало в куклено-театралния колектив, после в хор „Черноморски звуци”, а сега в Състава за популярни песни.

Родена е на 27 октомври 1948 г. Коренячка – балчиклийка. Средното си образование завършва, естествено, в балчишката гимназия. След това е приета в Държавния библиотекарски институт – София. През август, 1968 г. започва трудовата си кариера в НЧ „Паисий Хилендарски” – Балчик за цели 40 години.

Тя няма да забрави диригентите на Смесен хор „Черноморски звуци” – Балчик: недостижимата ВъзкресияДеветакова, чаровната Веселина Симеонова и големият професионалист Анатолий Кисляков. Румяна Калчева участва и в ритуалния хор, който съществуваше към тогавашния Градски съвет на Балчик.

От 25 години Румяна Калчева пее под диригентството на маестро Райко Тонев в Състава за популярни песни, спечелили много награди от фестивали и конкурси.

Румяна Калчева от ученичка участва в отбора по морски спортен многобой на Морски клуб – Балчик. Тя е национален състезател и с отбора си многократно е шампион на България.

Морски деятели, редакцията на в. „Балчишки телеграф”, колегите ѝ от библиотеката и Състава за популярни песни издигат кандидатурата ѝ за „Общественик на 2016 г.”.

Поздравът на квартет „Добрич” бе специално за г-жа Румяна Калчева и за обществениците на 2015 г., а именно Сава Мартинов, Илия Илиев, сем.Стефанка и Цветан Цоневи, Костадин Даскалов, д-р Румяна Бончева, Евдокия Великова, Ерсин Исмаилов, д-р Христо Игнатов и сем. Диана и Илия Димитрови.

2Номинация – Никола Андонов

Никола Андонов председател на Спортен клуб „Фуриозо” Балчик, който оживява и превъплъщава идеята да има последователи и изявени като него спортисти в тези непознати, но привлекателни спортове.

Инна Иванова  е  най-добрата спортистка на клуб „Фуриозо”. Тя е роденананай-българскатадата – 24 май. Ще навърши тази година 18 години.  Родното ѝ място е Балчик. Тя бе избрана за „Лице на Балчик” през 2016 г., когато стана известна с първите си големи спортни успехи на международни състезания.

Занимава се с кик бокс от преди пет години, от лятото на 2012 г. Получава сребърен медал от българското държавно първенство година след това, което много я стимулира да тренира с още по-големи усилия и ентусиазъм.

Треньор от самото начало ѝ е Никола Андонов, председател на Спортен клуб „Фуриозо” Балчик. Той строго и загрижено следи нейното развитие и успехите в училище, които са съизмерими със спортните ѝ постижения.

Инна най-много цени сребърния си медал от Европейското първенство по кик бокс в Испания през 2015 г. и златото от Европейското по муай тай през 2016 г.

През 2016 г. става първа и на държавното състезание по кик бокс, след това втора на друго държавно състезание по кик бокс и първа на Европейско по муай тай в Румъния.

Само преди дни Инна Иванова спечели златно отличие от Държавното първенство на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай /БККБМТ/.

3-1Още от миналата година Инна Иванова желае да победи шуменката Полина Галинова при жените в категория до 60 кг. Успя тази година в Нова Загора на 5 февруари и сега са квит.

Инна Иванова, като първа на Държавното първенство по муай тай, бе на спортен лагер, който е подготовка за Световното първенство по муай тай в Тайланд през месец март.Тя е избрана да бъде част от националния отбор, който ще представи България на това високо престижно азиатско състезание, поради което не можа да присъства на церемонията „Общественик на 2016 г.”

Естествено, наградата на Инна е награда за целия клуб и бе връчена на треньора Никола Андонов, който има най-голяма заслуга за успехите на „Фуриозо”, с пожелание неговата ученичка да се върне победно от световното първенство и да има още такива ученици и награди.

Всички избрани досега общественици бяха поздравени от балчишката певица Невена Димитрова, известна от телевизионния формат „Гласът на България”.

За доброто настроение, след официалната част, грижа имаше DJ Илиян, както и персоналътнаресторант “Ел Симпатико”, със собственик Ваня Донева и управител Ташко Колев, които бяха подготвили отбрани коктейлни вина, безалкохолни напитки и изтънчени ястия от тяхната известна по цялата крайбрежна алея на Балчик кухня на изненадите.

Георги ЙОВЧЕВ

3

 

Оставете коментар