Продават в OLX уникалната Къща на равноденствието край Каварна

Feb 24th, 2017 | От | Category: Актуални

Уникалната Къща на равноденствието край Каварна, която през 2012 г. спечели голямата награда на Съюза на архитектите в България сред 156 проекта е обявена за продажба в сайта за безплатни обяви OLX. Обявена е на цена от 650 000 евро или 1,3 млн. лева.

Крайморската резиденция чудо е дело на арх. Борислав Игнатов от Варна. “Къщата на Равноденствието” направо е “заспала” насред скалите с каменната си облицовка, а зеленият й покрив, покрит с треви, идеално я “маскира”. “Лицето” й пък, цялото от стъкло и под наклон, гледа към морето. Резиденцията неслучайно е “космическа”. Прави връзка със звездите посредством вграден слънчев календар, който отчита ежедневното движение на Слънцето и смяната на сезоните.

Проектирана е в съответствие с немския стандарт за пасивни къщи и американския Лийдс” за устойчиво строителство. Съвременните системи за климатизация, вентилация и рекуперация, суперизолацията й, тройните стъклопакети на дограмата и окачената фасада я правят ултра нискоенергийна – консумацията на ел. енергия е от 5 до 7 пъти по-ниска от тази на модерен жилищен апартамент.

“В тежката добруджанска зима край морето къщата се отоплява само с един климатик, който иначе едва сгрява спалнята на един апартамент”, посочва арх. Борислав Игнатов. 40-годишният архитект споделя, че когато купил парцела с чудна гледка край морето, вилнеел толкова силен северняк, че му хрумнало да вкопае къщата в ската, за да е на завет.

Като всяка пасивна сграда, тя гледа само на юг. Проектът предвижда отвор, през който влиза обедният лъч и когато слънцето е в зенита си, прави слънчево петно или известното слънчево зайче. Всеки ден – и през зимата, и през лятото. Така уловеното слънце прави връзката между локалното място на брега край морето в Божурец с Космоса.

А пък в къщата зиме е топло, а лете е хладно. “Виновна” е суперизолацията, която е 3-4 пъти по-сериозна от тази при конвенционалните сгради. Когато влезе в режим, къщата черпи енергия от обитателите, компютъра, телевизора и другите уреди.

Но в екстремните сезони има централна вентилационна система, която изпомпва свежия въздух в ниските точки и го изсмуква във високите. Предимствата на пасивната сграда са, че вентилационната система докарва винаги свеж въздух – няма кислороден глад, нито главоболие или махмурлук и се спи идеално.

Къщата е с площ 520 кв.м. Входът се осъществява през озеленения покрив, от който се слиза към втори етаж – огромна и светла всекидневна с кухня (150 кв.м), малък спа център със сауна, фитнес салон, стая за почивка, помещение с хидромасажна вана и душ. На първия етаж има три спални, две бани с тоалет, една родителска спалня със собствена баня. Всяка спалня има отделен изход към просторна тераса с басейн и неповторима незакриваема гледка към морето.
Дворното място е 1000 кв.м. Къщата разполага с гараж, паркоместа, с нечувана до сега климатизация и вентилационна система.
Огромно преимущество е и най-новата по рода система за регулиране на микроклимата в къщата и видеонаблюдения от хиляди километри чрез интернет.

https://www.olx.bg/

Станислава КРЪСТЕВА

Коментарите са затворени.