Номинация за “Общественик на годината”

Feb 24th, 2017 | От | Category: Актуални

Дългогодишен служител и общественик

Пенчо Тачев Колев

Пенчо Тачев Колев е роден на 24 ноември 1925 г. в село Мартен, област Русенска. През 1946 г. баща му започва работа на пристанище Каварна и семейството живее две години в село Българево, тогава Балчишка околия. По-късно баща му започва работа в Държавно горско стопанство Балчик и купува къща от изселващи се турци до джамията.

Така Пенчо Тачев заживява в Балчик и цялата му трудова дейност преминава в нашия град. Бил е началник- склад в РКС , учи счетоводство и икономика в Школата на ЦКС Русе, която завършва с отличие. Става началник на счетоводно-финансовия отдел, а после отговаря за 12-те уедрени кооперации в Балчишка околия до 1959 г.

След закриване на околиите става управител на  „Двореца”, където почиват най-изявените културни дейци на България.

От 1963 г. е на работа в РПК като главен счетоводител. Завършва висшата школа на ЦКС София, със специалност „ Гл. счетоводител на потребителна кооперация”. От 1974 г. до пенсионирането си през 1986 г. е заместник- председател на РПК Балчик.

С трудовата си дейност и опит, с изпълнението на плановите показатели, спомага РПК „Наркооп”Балчик да бъде наградена от Държавния съвет на България със златен орден на труда. През този период Кооперацията изгражда собствени сгради на територията на цялата община, дори и в най-малкото село- магазини, ресторанти, хлебозавод, производствена и складова база, административни с гради.

През годините на своята трудова дейност Пенчо Тачев е изпълнявал различни обществени, културни и просветни задачи: член на Окръжния комитет на профсъюза на търговските работници и Общинския съвет на профсъюзите в град Балчик. Награден е със златна значка за профсъюзна и кооперативна работа , медал „ Климент Охридски” от Държавния съвет на НРБ. Дългогодишен съдебен заседател и от 15 г. член на общинското ръководство на пенсионерите на Община Балчик.

Номиниран за Общественик на 2016 г. по предложение на Общинския съветник Христо Н. Христов и пенсионери от град Балчик.

Станка Николова Тачева

Номинация за „Общественик на 2016 г. ”

Станка Николова Тачева е родена на 9 декември 1936 г. в град Варна. Родителите и живеят и работят във Варна, където и тя получава своето образование- икономика и счетоводство. От 1955 г., след като се омъжва, живее и работи в Балчик, който нарича неповторим град. Тук тя започва да работи в РКС Балчик до закриването на околиите и създаването на окръзи през 1959 г. После е счетоводител в Районна кооперация „ Наркооп” Балчик.

Съвместно с Общината работи за благоустрояване на селищата, за развитие на личните стопанства, за благоустрояване на улиците и въвеждане на почина „ Образцов дом”.

Става председател на Отечествения фронт Балчик през 1983 г. Следва  пенсионирането ѝ през 1992 г. , като директор на ДСК град Балчик.

За активна обществена дейност е награждавана със следните отличия: Орден на труда – златен, 1982 г.; Златна значка от НС на ОФ; Златна значка от ЦС на профсъюзите , ЦК на ДКМС и НС на ОФ; Сребърна значка от НС за защита на природа; Юбилейни ордени и медали за различни национални чествания.

„ Всички отличия, които съм получила се дължат, не само на моята лична отговорност и ангажираност към работата, която в даден момент съм работила, а и на всички хора, които са вземали присърце обществената работа като лична и са работили за благоденствието на нашия град Балчик”- каза Стана Тачева, когато ѝ бе съобщено , че е номинирана за Общественик на 2016 г.

Маруся КОСТОВА

Коментарите са затворени.