За 32 млн. лева българо-австрийско обединение ще строи пречиствателна станция в Добрич

Feb 18th, 2017 | От | Category: Актуални

Българо-австрийското обединение “ГИС аква БГ” ще извършва реконструкцията и разширението на Пречиствателна станция за отпадъчни води – гр. Добрич, която е част от проекта за воден цикъл.

Със свое решение от 1 февруари 2017 г. Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалбите на осем от останалите участници в обществената поръчка срещу избора на изпълнител.

Така в сила остава Решение №38 от 7.11.2016 г. за класиране на участниците в обществената поръчка с предмет: „Изпълнение на инженеринг (проектиране и строителство) на обект: „Реконструкция и разширение на Пречиствателна станция за отпадъчни води – гр. Добрич“, съгласно изискванията на Договорните условия на ФИДИК (FIDIC) за технологично оборудване и проектиране – строителство за електро и машинно – монтажни работи и за строителни и инженерни обекти, проектирани от изпълнителя (Жълта книга)” издание 1999 г. и изискванията на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и подзаконовите им нормативни актове.

Според това решение на първо място е класирано Обединение “ГИС аква БГ”, София включва “ГИС аква Австрия” ГмбХ, Австрия; “Битумина” ГмбХ, Австрия; “Инфра експерт” ЕООД, София.

Според обявата за обществената поръчка, пречиствателната станция е на 7,5 км северозападно от Добрич, в с. Врачанци, на площ от 9,96 хектара. Прогнозната стойност на поръчката е 27 822 802,99 лева, без ДДС. Срокът за изпълнение е 24 месеца.

Общо 11 бяха кандидатите да извършват реконструкцията на пречиствателната станция в Добрич. Останалите десет участници в обществената поръчка са отстранени поради това, че не са представили всички документи или са пропуснали нещо в техническата част. Така те не продължават напред в състезанието. Единствено австрийско-българското обединение е получило оценка на техническата оферта и е стигнало до отваряне на ценовите предложения. Офертата на “ГИС аква БГ” е 26 594 736,18 лева, без ДДС. Тя е в рамките на прогнозната стойност на поръчката и с нея то печели търга, според Решение №38 от 7.11.2016 г. на комисията.

По информация на „Капитал”, “Инфра експерт” е свързана с третата по големина компания в строителния сектор „Хидрострой”. “Хидрострой” е свързана с бизнесмена Велико Желев, който бе съветник на регионалния министър по времето на кабинета “Станишев” и бивш шеф на пътната агенция. Компанията с от години печели обществени поръчки по морето и в Северна България. Тя е сочена в сектора за близка до ГЕРБ, като нейният изпълнителен директор Николай Пашов е бивш общински съветник на партията във Варна. През последните месеци компанията беше избрана за победител в много поръчки.

През лятото на 2016 г. “Хидрострой” купи лидера по обороти в строителния бранш “Водстрой 98”. Макар и формално притежавана от Иван Мирински, “Водстрой 98” беше известна като компанията на Делян Пеевски. Самият Желев твърди, че сделката не е формална.

Наскоро стана ясно, че обединение между “Хидростой” и дъщерните й “Пътстрой Бургас” и “Водстрой 98” ще строят близо десеткилометровата отсечка на “Хемус” между Ябланица и Боаза.

През последните седмици името на “Хидрострой” в област Добрич нашумя и с това, че компанията, в обединение с “Инжстройинженеринг”, има 4-годишен договор за зимно поддържане на пътищата в област Добрич.

Кандидати за ПСОВ Добрич:

 1. “Добрич – ПСОВ 2016”, София (“БГ Ленд ко” ООД, Варна; “Копекс и ко” ЕООД, София; “Каро трейдинг” ООД, София; “Аква партньор” ЕООД, София)
  ДЗЗД “Консорциум Соларфотоника груп”, София (“Соларфотоника” ООД, Италия; “П.Е.С.” ООД, Италия; “НБТ България” ЕООД, София)
  3. “Строително-предприемачески холдинг” ЕООД, София
  4. Обединение “Добрич 2016”, София (“Нова чистота” ООД, София; “Келет УТ” ООД, Унгария; Евроасфалт” ООД, Унгария; “Стройкомерс” ЕООД, София; “Елеват естейтс” ЕООД, София; “Водоканалпроект – Металпроект инженеринг” АД, София)
  5. Обединение “Интер аква ПСОВ 99” ДЗЗД, Добрич (“Интепром” ЕООД, София; “Интегрирани строителни системи” ЕООД, с. Мрамор; “Аква еко проект системс” ООД, София)
  6. ДЗЗД “ПСОВ Добрич”, Добрич (“Пътно строителство” АД, Добрич; “Монинимекс” ЕООД, София; “Аква конструкшън” ЕООД, София; “Агуа ресидуос и Мидио Амбиенте А.Д.(АРЕМА)” АД, Испания)
  7. ДЗЗД “ПСОВ – гр. Добрич”, София (“Главболгарстрой” АД, София и “Кристална вода” АД, София)
  8. Обединение “ГИС аква БГ”, София (“ГИС аква Австрия” ГмбХ, Австрия; “Битумина” ГмбХ, Австрия; “Инфра експерт” ЕООД, София)
  9. ДЗЗД “ПСОВ Добротица”, София (“Понсстройинженеринг” АД, София; “Уотър енвайро проджект” ЕООД, София)
  10. Консорциум “Корал – Комфорт”, Варна (“Корал” ООД, Румъния; “Комфорт” ООД, Варна)
  11. “Водохосподарски Ставби Братослава”, Братислава, Словакия

Станислава КРЪСТЕВА

Коментарите са затворени.