Шабла ще бъде домакин на трансгранично издание на Добруджанския конкурс за вино

Feb 18th, 2017 | От | Category: Актуални

Областите Добрич, Силистра и Варна, ще изпратят за Празника на добруджанското вино, който ще се проведе в деня на Трифон Зарезан – 14 февруари, в Шабла над 20 читалищни и клубни самодейни състави, които ще покажат чрез песни и танци как се зарязва лозето, как се копае, как се налива виното и как се пие. От Община Балчик ще се включат Общинският пенсионерски хор с диригент Тодор Тодоров, Народен хор „Росна китка” с ръководител Стойка Георгиева и Група за народни песни от с.Стражица, с ръководител Стефка Великова, наградени миналата седмица за участието си в XI Национален преглед на художествената самодейност на пенсионерските и читалищни колективи. Отличията им връчи кметът Николай Ангелов и председателят на ОбС на пенсионерите Ангел Събев. Други наградени от нашата Община бяха народният хор „Текенски напеви” с.Оброчище и ФГ „Блага дума” с.Сенокос.

Нашите балчишки представители са специално поканени от организаторите – Община Шабла, НЧ “Зора – 1984″гр.Шабла  и „Добруджанска Зимница”.  Събитието е под патронажа на кмета на град Шабла Мариян Жечев.

Прочутото домашно добруджанско вино, фолклорна програма и етнография ще се представят и от румънски производители от Северна Добруджа, реколта 2016 г. Младо вино ще се пие от над 500 души – участници, ще се дегустира от специално жури.  Участниците ще се състезават в две категории – вина от сортове типични за региона на Добруджа – червени и бели, и вина от европейски сортове – червени и бели.

Ще има добруджанско вино, заедно с погачи, обредни пити, ястия безмесни и с месо и др. Те ще бъдат аранжирани на търговски щандове и ще се предлагат за продажба на гостите на празника.
В традиционния за местните жители конкурс за домашно мезе сръчните добруджанки ще се състезават в категориите месни, млечни и безмесни мезета. Участниците ще бъдат оценявани от трима кулинарни критици от град Добрич с председател Даниела Аврамова.
Допускат се индивидуални участници в конкурса за най-добро вино с предварително записване.

Резултатите от балчишкото представяне – в следващия брой. /Б.Т./

Коментарите са затворени.