Съвместно учение в акваторията на Черно море

Feb 18th, 2017 | От | Category: Актуални

Съвместното учение от типа PASSEX се проведе на 13 февруари в акваторията на Черно море. В него участваха корвета ,,Решителни”, вертолет „Пантер” и група от Морския специален разузнавателен отряд от състава на българските Военноморски сили, два кораба от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО – канадската фрегата ,,Сейнт Джонс“ и испанската фрегата „Алмиранте Хуан де Борбон”, както и фрегата от Военноморските сили на Румъния.

По време на учението са отработени елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана, отразяване на асиметрични атаки на надводен противник, противоподводно учение, трансфер на товари от хеликоптер по вертикален способ.

Росен Гаврилов сподели в социалните мрежи следното: „ База Атия (Бургас) – 4-ти дивизион патрулни кораби с 3 фрегати, в експлоатация са „Дръзки“ и „Верни“. „Горди“ е закотвен на кея откакто пристигна на 7 септември 2008 г. и тогава бе заявено, че ще бъде оставен за резервни части.

На лице са няколко кораба от базирания тук 6-ти миночистачен дивизион – Бриз, Шквал и Прибой. Ракетната корвета „Мълния“ е пред бракуване, а Ракетният и Десантният дивизион са ликвидирани.
Към базата е 96-та част спомагателни кораби за поддръжка с противопожарния Ахелой, танкерът Акин, буксира № 410 и 3 невъоръжени водолазни и многоцелеви катера.

База Балчик – закрита. На 1 септември 1992 г., Пети дивизион миночистачни кораби: 8 рейдови миночистача проект 1259.2 и два рейдови миночистача проект 501. е пребазиран във Варна. През 2007 г. базата е ликвидирана и на 19 ноември 2010 г. всичко останало там е предадено на Земеделското министерство за рибарско пристанище.

База Созопол – закрита. Там са били базирани ракетният дивизион и други кораби от Десета бригада леки сили, базата е ликвидирана през 2005 г. Остават 38 масивни сгради с обща застроена площ над 10 хил. кв. м, три подземни склада и хидротехнически съоръжения, използвани дотогава от Министерството на отбраната като военно пристанище. През 2007 година правителството прехвърля стопанисването на острова на МРРБ за бъдещо курортно строителство.”

/Б.Т./

Коментарите са затворени.