Гагаузкият фолклорен колектив “Севда” – два пъти лауреат на фестивала „Българско наследство” в град Балчик, България

Feb 10th, 2017 | От | Category: Актуални

Гагаузкият фолклорен хор „Севда” от с.Казаклия, АТО Гагаузия, Р.Молдова, участва два пъти в МФ „Българско наследство” през август 2015 и 2016 г. Фото: Димитър БОРИМЕЧКОВ

„Участниците – сериозни конкуренти, бяха от Молдова, Украйна, Румъния и България” – сподели Пелагия Чобан, диригент, основател на хор „Севда”, учителка по професия и бивш общински съветник.

„През тази година участниците бяха твърде много. И сред тях се отличиха представителите на Гагаузката автономия” – разказа пред новинарския портал Гагаузинфо координаторът на фестивала „Българско наследство” в Молдова, директорът на Районната публична библиотека в град Тараклия Надежда Танова.

„Миналата година народният хор „Севда” стана призьор на фестивала. Аз бях приятно изненадана от представянето на песенния фолклор на родния гагаузки език. Макар и на различни езици, изкуството намери път до сърцето на всички зрители. За това допринесе и очарователната сестра на дирегентката П.Чобан – Зинаида Головчук, която заедно с хора завладя жителите на Балчик, които ги слушаха и одобряваха емоционалния превод на песните. Вглъбено, с душа изпълниха гагаузки национални песни. Бурно бяха аплодирани и индивидуалните изпълнителки: Ангелина Стамат, Александра Абаджи и Елена Мандаджи.

Ансамбълът „Севда” се хареса много на местните жители на с.Камен бряг, общ.Каварна., Те даже пригласяха на гагаузките изпълнители. Досега там живеят много гагаузи, съхранили своя език, култура и традиции. В местния Културен център в с.Камен бряг се организират много празнични мероприятия. Българските гагаузи ни посрещнаха, пяха български и гагаузки песни, танцувахме заедно и рецитирахме стихове.

На трапезата имаше национални български и гагаузки блюда.

Разбирахме се и се радвахме за това с главната организаторка на нашето гостуване – Добринка Ялнъзова, председател на читалището и с Фотинка Атанасова художествен ръководител на „Каменбряжките баби”.

Освен това, в рамките на фестивала се състоя едноименен научен форум. В него участва научният сътрудник от НИЦ Гагаузия, член-кореспондент на БАН Ольга Радова-Каранастас.

С голям интерес бе посрещнат нейният доклад: „ Живот и дело на генерал-лейтенант И.Н. Инзов в Южна Русия, в Бесарабия и неговата роля в историческата съдба  на българи, гагаузи и на гения-поет А.С.Пушкин».

Форум-фестивалът се проведе в продължение на три дни. В програмата от  мероприятия бяха планирани и организирани изложби, концертна програма, поетически срещи, промоция на списанието „Форум” с гл.редактор Маруся Костова, директор на фестивала „Българско наследство”- подчерта в заключение Н.Танова.

„Надяваме се да участваме и в следващото фестивално издание – казаха усмихнатите хористки от ансамбъл „Севда”, които миналата година поставиха в с.Казаклия началото на етнофестивал, по случай 30-годишнината на хора.

Коментарите са затворени.