Номинация на Софка Кръстева, ръководител на хор „Текенски напеви” за „Общественик на 2016 г.”

Feb 10th, 2017 | От | Category: Актуални

От 15 години се говори, с особена почит и уважение, за 15 жени – самодейки от с. Оброчище, които пеят в пенсионерския народен хор „Текенски напеви”, с ръководител Софка Кръстева. Това са: Анка Петрова, Иванка Михайлова, Димитричка Ганчева, Станка Марулова, Кръстинка Илиева, Сафинка Анастасова, Живка Коларова, Руска Стефанова, Дора Бонукова, Кичка Ангелова, Невяна Филипова, Жанета Димова, Софка Кръстева, Стоянка Михайлова и Живка Николова.

Неизменно с тях е акордеонистът Станю Костов, а преди това Гочо Петров, Стефан Цонев, Костадин Денев.

Хорът е започнал със 7-8 жени изявите си преди 15 години и в края на декември 2016 г. беше отбелязан този специален юбилеен концерт.

„Много са местата, където пяхме и получавахме награди” – каза ръководителката Софка Кръстева. „Много запомнящи са оценките на журито в София, когато членовете му – Калинка Згурова, Бони Милчева, Надя Касабова станаха на крака и ни аплодираха. При участието ни в националния ФФ в Рожен  бяхме забелязани, направиха ни записи, които звучаха по БНР, а други се пускаха и извън пределите на страната. Чувствахме се отговорни, когато отивахме на фестивали, защото знаехме, че трябва да представяме селото ни Оброчище и Община Балчик.”

„Нашите песни са игриви, звучни, двугласни и да ги изпълняваме е удоволствие за нас. Трудът ни е оценен и наградите ни са много: лауреати на Еврофестивала във В. Търново, запис на първия хоров албум, сребърен и златен медал; отличия от Рожен, Хисаря, Царевец, Царево, Белоградчик, Свиленград, Неделино, Чавдар, Копривщица.”

„Нашите песни се чуха миналата година и в Катерини, Гърция. Отначало пеехме само на тържествата по случай 8-ми март и Нова година. После събрахме кураж и акапелно се преставихме на „Беклемето” в Троян. С първата си изява тогава, бяхме класирани на второ място. Това много ни зарадва и амбицира. Особена отговорност полагаме при подбора на песните и научаването им. Запазването и съхранението на народното ни певческо творчество говори за високото художествено равнище на нацията ни и нейната култура, част от която сме и ние.”

„Най-възрастният член на групата – Невяна Филипова, възпя нашата 15-годишнина с следните стихове:

Петнадесет години бяхме

и с песните народни ний живяхме.

Във вечери, и топли, и студени,

дори да бяхме уморени,

ний тръгвахме да пеем,

защото с песните живеем.

Те носиха ни много радост

и вливаха в сърцата младост.

Петнадесет го дини с песните любими

отлетяха, но днес отново ни събраха.

Народен хор „Текенски напеви” се класира на призово място на Първия международен форум „Българско наследство” през 2015 г. в Балчик. Всички запомниха техните звънки гласове, добруджански носии и най-вече жълтеещите се като слънчогледи кърпи, които се възприемат като символ на богатата реколта от Добруджа.

Заслугата на ръководителката Софка Кръстева е очевидна. Тя е основател на хора, дългогодишна учителка по изобразително изкуство, с голяма обществена дейност в с. Оброчище, за което Общински съвет – Балчик и редакцията на в. „Балчишки телеграф”  издигат кандидатурата ѝ за „Общественик на 2016 г.”.

Маруся Костова

Коментарите са затворени.