Румяна Калчева – номинирана за „Общественик на 2016 г.”

Feb 10th, 2017 | От | Category: Актуални

Сред балчиклии е известна Румяна Калчева, доскорошен главен библиотекар на Община Балчик, дългогодишна самодейка, отначало в куклено-театралния колектив, после в хор „Черноморски звуци”, а сега в Състава за популярни песни.

Родена е на 27 октомври 1948 г. Коренячка – балчиклийка. Средното си образование завършва, естествено, в балчишката гимназия. След това е приета в Държавния библиотекарски институт – София. През август, 1968 г. започва трудовата си кариера в НЧ „Паисий Хилендарски” – Балчик за цели 40 години.

Тя няма да забрави диригентите на Смесен хор „Черноморски звуци” – Балчик: недостижимата Възкресия Деветакова, чаровната Веселина Симеонова и големият професионалист Анатолий Кисляков.

Румяна Калчева участва и в ритуалния хор, който съществуваше към тогавашния Градски съвет на Балчик.

Когато през 1977 г. в читалището се създава куклено-театрален колектив, тя участва в постановката „Театър на сенките”, еднакво интересен, както за малки, така и за големи. Особено ценно е ръководството на Руска Цекова, а след това – на Александър Ткачов, за изграждането на самодейките като куклени актриси.

От 25 години Румяна Калчева пее под диригентството на маестро Райко Тонев в Състава за популярни песни, спечелили много награди от фестивали и конкурси.

Румяна Калчева от ученичка участва в отбора по морски спортен многобой на Морски клуб – Балчик. Тя е национален състезател и с отбора си многократно е шампион на България.

ОбС-Балчик, редакцията на в. „Балчишки телеграф”, колегите ѝ от библиотеката и Състава за популярни песни издигат кандидатурата ѝ за „Общественик на 2016 г.”.

Коментарите са затворени.