Мигът от преживяното

Jan 31st, 2017 | От | Category: Актуални

Почувствах  го, когато посетих фотоизложбата на нашата съгражданка Мариана Върбанова, в нашата обновена отвсякъде художествена галерия на гр. Балчик.

Близо  сто фотографни снимки бяха запечатали мига с надслов от Марияна Върбанова като автор:” Лица от деня”. Едно незабравимо усещане да видим част от нас в тази дигитализирана епоха, в която не само аз се чувствам като чужденец./ Може би е свързано с неизбежно настъпилата моя очаквана старост./

Марияна Върбанова е уловила съкровени мигове за много хора от Балчик, като част от преживяното, достигнали градуса на кипене, с едно ярко ядро на действие, като мотив, като явление. Това тя е успяла да постигне заради основната идея на фотоизложбата, която е с благотворителна цел: със средствата от закупените снимки да помогнем за лечението на балчиклийката Ивилина Димова. Който е посетил изложбата, може би е видял ѝ себе си. Нека си купи снимката.

В изложбата „Лица на деня” са намерили място сегашният президент, обявените за „Лица на Балчик” жители на нашия град. Неповторимите детски усмивки. Любовта, която тържествува по стръмните балчишки улици, водещи вечно към морето. Хората от нашия град,търсещи, замислени или усмихнати. Вярващи в силата на човешкото, обикновеното ръкостискане. Образите на балчишките жени, оставени най-после на мира от нашите лястовичи бързи погледи! Става въпрос за жените ни – най-красивите, в живота ни, с най – стръмно- стройните нозе… Това е само част от нашето битие – запечатан миг , като състояние, в изблик на радост, вълнение, тревога, надежда. Неща, които ще оставят златна сянка след себе си, заедно със спомена, реализиран от Мариана Върбанова, като тема, като преживяно и е запечатано с пластична последователност.

Всяка снимка от изложбата изглежда като човешка реплика, попаднала на точното място в забързаното ни ежедневие. Затова тук случайност няма. Авторката е застанала зад своята неоспорима истина, запечатана завинаги в нашите сетива и чувства, за да я запомним завинаги при всички обстоятелства. Между фотоснимките, в тяхното моментно безмълвие, проблясва пламъкът на преживяното, което задвижва невидимия съзидателен  механизъм на изкуството. Неща, които не се ядат, не се пият, не се обличат и ни издигат над делничното, над животните… Ако не беше тази вълшебна и безпризорна дума „ИЗКУСТВО”, във всичките му форми, още щяхме да живеем в пещерите и да се замеряме с кокали.

Затова  сега е дошло времето и за тази фотоизложба, като един нов вид на общуване между хората и благотворителен маркетинг.  Снимките ще Ви проговорят със своето безмълвие и точното око на своята авторка Марияна Върбанова. Една жена, която със своите фотооткровения дълго време ще кара нашето съзнание да бъде будно, за да почувстваме истината. Трябва да благодарим на нашата съгражданка и моя “фотоконкуренция”, защото усещаме макар и за кратко разпаленото си въображение, запечатаната проекция от предния ден, облечен в действителност, без да отъждествяваме смисъла с ползата.

Смисълът на човешкия живот е тълкуван като частица от подредената фотоизложба „Лица на деня”. С чувство за истинност и справедливост са сътворени фототворбите на репортерката от вестник „Балчик” Мариана Върбанова, като искрица и символ за движение, оставени след гордата тръпка от движението на човешката мисъл!

Уважаеми съграждани, посетете изложбата „Лица на деня” в Художествената галерия, за да си купите снимки, които Ви харесат. Всички снимки, повечето импровизирани портрети, са публикувани и на Фейсбук профила на Марияна Върбанова. Досега са събрани повече от 700 лв., част от които са приведени по сметка, а други предадени на Ивилина Димова за лечението и. Срещу 10 лева, може да получите цветно копие във формат А-3 на снимката, която желаете и по този начин да станете съпричастни към благотворителната кауза на вестник „Балчик”.

Георги ЙОВЧЕВ

Коментарите са затворени.