Ветроходците от Морски клуб Балчик започнаха 2017 г. с Открито събрание

Jan 31st, 2017 | От | Category: В РЕГИОНА

P1160881-570

На дългия път през Атлантика бяхме замислили да  посветим специална регионална пресконференция, на която председателят на Морски клуб Балчик Стоян Георгиев да разкаже подробности за Карибската регата ARC  и своето участие в нея. Но… зимното време на 18 януари уплаши журналистите, те направиха своите интервюта по телефона, а екипът на Телевизионен център-Варна и БНТ снима Стоян Георгиев в по-ранните часове на деня и също побърза да се прибере във Варна, защото още от обяд бяха започнали снежните навявания и придвижването от Балчик до Варна и Добрич бе доста затруднено.

Много е радостно, че за нашия Морски клуб, за град Балчик, се чу в цяла България и по света, за което допринесоха и репортажите, интервютата и статиите на в.”Балчишки телеграф”, в.”Балчик” /Албена Иванова и Марияна Върбанова/, на Радио Варна /Албена Иванова, Румен Генов/, на Топ Новини Добрич  и в.”Нова Добруджанска трибуна”/Станислава Георгиева/, в.”Черно море”, в.”Дума” /Диана Райнова/, Програма „Хоризонт” /Мая Щърбанова/, Радио „Христо Ботев” /Петра Талева/, сп.”Агрозона” /Анета Сотирова/и др.

Членовете на Морския клуб организираха в същия ден свое Открито събрание, на което присъстваха кметът на Общината г-н Николай Ангелов, съпругата му д-р Румяна Малчева Ангелова /”Общественик на 2013 г. /, представителите на местните медии: Маруся Костова, Албена Иванова и Георги Йовчев и 10 ветроходци.

Стоян Георгиев представи   Дневен ред от четири точки, по които,  след добронамерени изказвания и предложения , протоколчикът  Тодор Първанов записа, че всички присъстващи одобряват отчета на треньора Александър Славчев, който работи с  малките деца и участва във всички регати, предназначени за тях и за малките им плавателни съдове. През първото полугодие треньорът работи с  9-13 бр. начинаещи и 14-18 бр. напреднали деца, на възраст от 7 до 18 г. Сред тях се отличава през цялата година Мартин Пенев /17-годишен/, който е на първо място в клас „Лазер”,  Борислав Тодоров /10-годишен/е на второ място, а Вилислав Димитров /11-годишен/– на трето място в клас „Оптимист” при последното им участие в Румъния , от 2 до 4 декември 2016 г., в регатата „Мос  Николае” в Констанца. Тяхното отлично представяне в 10 състезания за малки лодки, откъдето са донесли 23 медала /5 златни,  10 сребърни и 8 бронзови/ е атестат за работата на сериозния им и амбициозен треньор Ал. Славчев. Той вече е насрочил по-натоварваща програма за трениране на 12 деца, които ще участват в регатите „24 май” и „Добруджа Къп”, която наричаме по домашному Балчишката регата.  Мартин Пенев се готви към осемте медала от миналата година, които е извоювал, да прибави още един от предстоящата международна регата в Ефория Норд /Румъния/, от 22 до 25 юни 2017 г. в клас „Лазер 4.7”. През лятото към малките морски смелчаци се присъединяват още 11 деца от други селища, които са през целия летен сезон в Балчик и Морският клуб става най-оживен и оптимистичен.

Морският клуб  е взел участие през 2016 г. в почти  всички регати от Спортния календар на Българската федерация по ветроходство. На Държавното първенство  през март за лодки клас „ЯЛ 6” , което се провежда ежегодно във Варна, Николай Станев /”Общественик на 2009  г.”/ сподели, че винаги участват с три лодки и представят Морски клуб Балчик с извоюване на четвърто, трето място и  не напускат десятката, при  повече от 30 участващи лодки. „Лодките са еднакви – казва той. Конкуренцията е голяма.  Показват се интересни ветроходни умения и спортна злоба. Състезанието е известно като „Регата 3-и март”, което се провежда във Варненското езеро, база „Бриз” за 64 пореден път.

За авторитета на Балчик като морски град е много красива картината на яхтите в залива по време на 4-те регати, които се провеждат тук. Затова  и младият ветроходец Васил Митев предложи в Интернет да има повече клипове в сайта на Общината, във Фейсбук  и в други сайтове, свързани с града и морските спортове, особено по време на състезания.

 

Предстоящите регати в Балчик са: „24 май”- международна  /за клас „Оптимист”, „Кадет”, „Лазер 4.7”, „Лазер Радиал”, „Лазер Стандарт”,420 и 470/, провежда се от 22 до 24 май 2017 г.;  „Добруджа Къп 2017, Килови яхти” – международна /за клас IRC, IRC 1, ORC, Конрад 25 Р и Свободен/, провежда се от 26 до 28 май 2017 г.; „Килови яхти”-държавно първенство / за клас IRC/, провежда се от 8 до 10 септември 2017 г.;”Добруджа Къп 2017 Швертботи”- международна / за клас „Кадет”, „Оптимист”, „Лазер 4.7”, „Лазер Стандарт”, „Лазер Радиал”, 420 и 470/, провежда се от 15 до 17 септември 2017 г.

За доста натоварения календар на Федерацията /34 регати и държавни първенства за 2017 г./ в България, за участие в регати и в Румъния, ветроходците имат неистова нужда от микробус, за пътуване до стартовите места на състезанията и за придвижване на  лодките. Прието бе решение за насочване на суми  по 5 000 лв. от бюджетите на Морския клуб за 2016 и 2017 г., за да се образува минималната сума от 10 000 лв. за закупуване на микробус – втора употреба.  УС гласуво зо съставяне на  комисия /Стойчо Канавров и Бойко Тодоров/ , която има за задача да проучи пазара на доставчиците и намери подходящо возило, по възможност лизингово и по-ново. По предложение на Атанас Атанасов ще се потърсят и още възможности сред досегашните спомоществователи и членове на Клуба  за дофинансиране на покупката. С новата придобивка на Морския клуб ще се облекчи Община Балчик, която досега поема всички транспортни  разходи за участия в морските турнири.

Клубното събрание завърши с един увлекателен разказ на председателя Стоян Георгиев за личния му принос в извоюваното четвърто място в трансатлантическото състезание на яхтата „Блу Меджик”, представила Морски клуб „Балчик” в ARC 2016. Той шеговито говори за прогизването от постоянен 8-дневен дъжд, после за безветрието, което ги превръща в шампиони по табла, за тайното наблюдение на конкурентните яхти, за благодарността, че по сателитния телефон са имали постоянни сведения за местонахождението си спрямо останалите, за радостта, че са били лидери за едно денонощие, за компенсирането на времето на безветрие с избиране на по-обиколен път, но по-ветровит маршрут.

Стоян Георгиев разказа и за трудностите по бандажирането на спинакера, по възстановяване на скъсаните въжета и пр. на „Блу Меджик”. В крайна сметка – класирането е престижно за клуба, за града и държавата ни, по този начин се разглежда участието и на другите две български лодки.

Много са  произшествията и куриозите, но желязната дисциплина  на организаторите, които имат опит от 30 състезателни години не допускат инциденти с фатален изход, действа система за спасяване на бедстващи ветроходци, с което защитават престижа на регатата и привличат  доверието на много яхтсмени. Тази година яхтите са били над 300 на брой, а участниците – хиляди, участващите държави – 32 и сред тях малка България с три лодки: две от Варна и една от Балчик.  Във варненската „Агалина” , с шкипер Стефан Акрабов участва от балчиклията Николай Николов, който в момента е на работа в Норвегия, а лодката се класира на второ място в своя клас. Другата варненска лодка ”Огинев” се връща 50 мили от своя предначертан път, за да помогне на бедстваща яхта, която поради технически причини не може да продължи и има нужда от гориво, за да се върне в Лас Палмас. На две лодки им падат мачтите и те също се връщат. Една лодка потъва, но хората са спасени. Примери, които показват, че на състезанието не може да се гледа само като на презокеански круиз за развлечение и проверка на издържливостта .

Морски клуб – Балчик, в лицето на Стоян Георгиев, защитава ценностите на твърдо морско поведение, с което заслужи почит и уважение. Сдружението „Българско наследство”, на което той лично помага през последните две години, като агробизнесмен и общински съветник, издига неговата кандидатура за „Общественик на 2016 г.”

Маруся КОСТОВА

Коментарите са затворени.