Достойно четвърто място в трансатлантическото състезание на яхтата, представяща Морски клуб Балчик

Jan 31st, 2017 | От | Category: В РЕГИОНА

P1150676-870

С плакети, грамоти и други награди бяха отличени активните деятели на Морски клуб “Балчик”, по случай 70-годишнината на клуба. Фото: Маруся Костова

Голямо коледно събитие за балчиклии, свързани с дългогодишната дейност на Морски клуб „Балчик”, бе успешното класиране на яхтата „Блу Меджик” при състезателното пресичане на Атлантика в регатата „Atlantic Raiiy for Cruisers 2016” /ARC/, която стартира на 20 ноември 2016 г. от испанския град Лас Палмас /Канарите/ и финишира на 10 декември 2016 г. в 02:41 ч. българско време в пристанищния град Родни бей, на карибския остров Санта Лучия. За 19 денонощия, 11 часа и 56 минути  екипажът преодолява при силни и опасни ветрове , и при безветрие, 2865 мили, което им отреди четвъртото място сред 13-те лодки от техния Racing C клас и 14-то място сред всичките 31 Racing – екипажи. Варненската яхта на шкипера Никола Попов, която е под френски флаг, заради регистрацията си град Ница, Франция, бе ангажирана да представи Балчишкия морски клуб на това световно известно яхтено надпреварване, в което участваха над 300 лодки от цял свят.

Би трябвало състезателите да са 7-8 души, но както вече писахме, от Балчик бяха изпратени трима: капитанът  Никола Попов, председателят на Морския клуб Стоян Георгиев и Станислав Петков от Варна, който сега е още на Карибите и заедно с Н.Попов ще върне яхтата в Балчик през април. Сезонът за яхтите предстои през пролетта и Н.Попов и Ст. Петков  ще зимуват в Лас Палмас, както повечето, участвали в турнира, яхтсмени. Стоян Георгиев, след много перипетии и полет от о.Мартиника до Париж, а след това до Белград, София и Варна,  се завърна на 24 декември, поради многото ангажименти в своята агрофирма и като повторно избран общински съветник в Балчик. Държа да отбележа,че той е син на утвърдения земеделски специалист  Димитър Георгиев и моята незаменима приятелка, вече покойница, Людмила Георгиева, агроном по професия, станала от софиянка балчиклийка, заслужила общинска служителка и известен дългогодишен член на общинското ръководство на БЗНС.

От Балчик до стартовия град Лас Палмас, балчишките яхтсмени изминават на платна и гребане 2 900 мили. Толкова по дължина е и състезателното трасе от Лас Палмас до Родни Бей.

„Когато пристигнахме на остров Санта Лучия, който е една отделна държава – разказва Стоян Георгиев, видяхме много хубаво уреденото  пристанище, на фона на гетото, в което живеят 155 000 жители. На останалия бряг на острова живеят още 25 000 жители, всички с много нисък стандарт и образование. Сърдечни при посрещането ни – с кошница плодове и техен специален карибски ром.  Те оценяват изгодата за острова от провеждането на този световен яхттурнир, съществуващ от 30 години, основан от американеца Корнел, който има румънски произход. По-късно състезателят Ендрю Бишоп купува правата и сега организира турнира и  в по-голям размер –като околосветско пътуване, под егидата на световната фирма „Волво”.”

Тази година в Санта Лучия са се събрали най-много участващи лодки, в три категории. Най-силната конкуренция за „Блу Меджик” са били лодките на Бритатския кралски клуб. Първата лодка поставя световен рекорд, изминаваща състезателното трасе за 8 дни. Тя е модел „Рамблер 78” и струва 15 млн.долара, със задължителен екипаж от  22 души. Има в света около 7 такива яхти, те са малко различни една от друга, но се състезават помежду си. Целта са рекордите, изпитание на режимите и сравняване на различията. В крайна сметка е и романтиката на океанските предизвикателства.

А такива неминуемо е имало – споделя Стоян Георгиев. Запомнящи са срещите с големите водни обитатели – летящите риби, китовете, които пазят своята територия, приближават доста близо и са агресивни, ако бъдат обезпокоени, когато спят.  Минават дни, без да срещнеш жива душа в океана. Затова си особено доволен и приятно изненадан от добронамерената еквилибристика на делфините, навсякъде умни и гостоприемно загрижени и от птиците – предвестници на близкия бряг.

Аз съм много доволен и задължен на брат си Росен за това, че чрез сателитния телефон получавахме информация за позицията ни спрямо другите състезателни лодки. Нахъсвахме се от  новините и се радвахме, че през някои от дните бяхме на първо място и в крайното класиране с много малко след тройката ,останахме четвърти. Едно достойно представяне, според мен.

Много ветроходци искат да пресекат Атлантическия океан, за да изпълнят мечта, на своето детство или юношество, мечта на мъжествеността. Всичко е свързано с  нивото на професионални умения и осигуряване на средства – за такса за участие, за храна и вода, за консумативи, за нафта. Необходимо е ежедневно  зареждане на акумулаторите, преглед на техническото състояние на яхтата, на инструментариума, на потенциала от физическа и психическа издържливост на екипажа.”

Стоян Георгиев се запознава с Никола Попов, когато последният го ангажира да докара новозакупената му яхта „Блу Меджик” от Пезаро, Италия, до Балчик. Разстоянието е от 1 800 мили, които успешно са преминати.  Започва едно добро сътрудничество и приятелство, както и с Омар от израелската столица Тел Авив, който се присъединява към  „Блу Меджик”, след като балчиклията Николай Ангелов, живеещ в Норвегия, в последствие се отказва от участие в екипажа. Той се присъединява към варненската яхта „Агалина” с шкипер Стефан Акрабов, която се класира на второ място в своя клас.

Ветроходството е скъпо хоби и много европейци се стремят към него. За развитието му има добри условия в Балчик, но и има още много да се желае. Напред в това отношение са румънските ветроходци, в това число и румънският журналист и яхтсмен Дан Михаеску, който обучава деца в модерния яхтклуб в Мангалия. Голям интерес към възможностите за развитие на ветроходния спорт има в страни като Черна гора и Хърватия, Гърция и на първо място Турция.Търси се Балканският полуостров като място за чартърни лодки,  за лодкостоянки.

„Американски крупни инвеститори не се насочиха към Варна, а предпочетоха офертите на Румъния за корабостроене в Мангалия и Констанца – изрази съжалението си от политиката в това отношение Стоян Георгиев. Мангалия бе град, колкото Балчик, затова и сме отдавна побратимени, а сега е с над 60 000 жители. По отношение на морските спортове и развитието им съседна Румъния е с 20 % по-напред от нас. Затова и ние,в Морския клуб, се стараем да подпомагаме децата и юношите. Подкрепяме и се радваме на постиженията на младата смяна в лицето на Алекс Славчев, който скоро върна от Румъния с купи и медали малките балчиклии. От 2 до 4 декември те участваха в регатата „Мос Николае” в Констанца. Мартин Пенев зае категорично първото място в клас „Лазер”, в клас „Оптимист”  Борислав Тодоров е на второ място, а Вилислав Димитров – на трето място.

В тях е бъдещето! – каза в заключение Стоян Георгиев.

Маруся КОСТОВА

Коментарите са затворени.