100 години от рождението на поета Иван Пейчев

Jan 29th, 2017 | От | Category: Актуални

Литературният клуб „Йордан Кръчмаров” Балчик, в лицето на новото си ръководство, с председател Росица Шалтева, има амбициозната  задача да се вмести по-активно в културния календар на нашия град, да изпълни дейността си с разнообразни и полезни инициативи, както за участващите „пишещи братя”, така и за изкушените от литературата въобще. Нещо повече – клубът се стреми да привлече вниманието на младите хора, на учениците от гимназията /а защо не и на по-малките/ към творческата литературна дейност, към писането като непреходна необходимост на съвременния човек, обременен от нашествието на информационните технологии.

На 9 декември членове на литературния клуб взеха участие в честването на 100-годишнината от рождението на поета Иван Пейчев. То се състоя в родния му град Шумен, където се проведе национална научна конференция под надслов „Непосилната лекота на свободата” /цитат от стихотворение на големия поет/. Конференцията се организира от Катедрата по история и теория на литературата в ШУ „Епископ К. Преславски”, от регионалната библиотека „Ст. Чилингиров” Шумен и се проведе от 9.00  часа в голямата конферентна зала. Тук бе подредена изложбата „Листа от албума”, където 11 табла разкриват моменти от живота, семейната среда и творческия път на големия поет.

Проф.д-р В. Панайотов откри тържественото заседание и даде думата за приветствие на Пламен Константинов, зам.-кмет по културата в Шумен. Той отбеляза, че конференцията е един достоен финал на честването 100- годишнината от рождението на Иван Пейчев, а също и за популяризиране на неговото творчество в страната и света. Полк. Евлогиев – декан на Висшето военно училищев Шумен, отбеляза в приветствената си реч, че времето е най-безпристрастният съдник на човешките дела и то определя Иван Пейчев като ярък представител на творческото общество и културните еманации на Шумен.

След тази тържествена част започна четенето на докладите от преподаватели в Шуменския и Великотърновския университети. Те обхващат, както анализи на отделни литературни творби /”Любов и апокалипсис в поезията на Иван Пейчев”/, така и на цели стихосбирки, както и съпоставки с поетичните творби на други изявени поети като Борис Христов и Христо Фотев, които са свързани с интересни моменти от живота на тези творци. По-голямата част от докладите всъщност представляват интересни и задълбочени изследвания върху семантиката и литературните средства за комуникация в творчеството на този интересен поет, чието творчество все още не е получило заслужено място в нашата литературна съкровищница.

Тържествен момент в празничния ден настъпи, когато в 11.30 ч. бе открит паметникът на Иван Пейчев в парковото пространство пред регионалната библиотека. Много граждани, ученици и представители на творческата интелигенция в града бяха тук, за да станат свидетели на този заслужен акт на възхищение и почит към големия творец. Стилният паметник откри с кратко слово кметът на града, след което бяха положени много венци и цветя, сред които и тези на балчишката литературна група.

Дружеството на писателите в Шумен издава списание „Златоструй”, сборник за литература, критика и изкуство, със съставител Антонин Горчев. Книжка 20 е изцяло посветена на 100- годишнината от рождението на поета Иван Пейчев и помества много негови творби, както и на литературни творци, горещи почитатели на неговата поезия, която определят като „нежна поезия, написана от дързък поет”, „принц на поезията”.

На въпроса какво е празник без поезия, самият Иван Пейчев отговаря: „Не можем без поезия, защото животът би обеднял без нея, аз не мога да си представя един сват без поезия!”

И нека да завършим с прекрасните му стихове”

„В загадъчната смътна далнина

зората ще се ражда и умира,

но не забравяй бавната вълна,

безшумно заличила твоите дири.

Морето ще разкъса твоят флаг

и котвата желязна ще изтръгне,

ако не е със тебе оня бряг,

от който ти за някъде си тръгнал.”

Мария АНДРЕЕВА

Коментарите са затворени.