Приятелска среща на клубове от Балчик и с. Чернооково

Jan 29th, 2017 | От | Category: Актуални

На 29 ноември група от клуб „Хинап” Балчик бе на дружеска среща в с. Чернооково, общ. Г.Тошево. Г-жа Проданова – председател на пенсионерските групи в община Г.Тошево, вече ни чакаше в с.Чернооково. Хората от селото се бяха подготвили хубаво за тази среща. Още на входа към читалището те ни посрещнаха с хляб, сол и пипер. На втория етаж ни чакаше акордеонистът Герасим Михайлов, който свири за нас и след това през цялото време.

Г-жа Проданова напомни на всички, че чернооковчани дължат тази поредна среща на Димка Малева, която се е запознала с групата за автентичен фолклор от пенсионерския клуб на селото преди няколко години. Петър Момчев – председател на клуба на пенсионерите в с. Чернооково и заместничката му, Марина Момчева, също казаха няколко приветствени думи, откривайки срещата. В своето слово Димка Малева благодари за поканата и връчи подаръци на домакините.Тя  подчерта, че приятелите се познават в нужда и ако е необходима подкрепа, членовете на „Хинап” Балчик  са насреща. Пенка Димитрова прочете стихотворение, което е  написала специално за срещата. Тя каза, че Балчик е отворен град и балчишкият клуб има много приятели, но няма други като тези. Дори надпис „Добре дошли!” има само тук, никъде другаде. Росица Шалтева, секретар на форума „Българско наследство” Балчик поднесе прекрасна снимка на фолклорния състав, направена на Втория форум „Българска наследство”през август 2016 г.  Преди две години  Групата за автентичен фолклор от с. Чернооково, с р-л Недялка Панева, беше отличена с първо място във фолклорния конкурс на форума. Като лауреати на първия форум, те откриха със своя самостоятелна програма „Песни на хоро” Втория форум, а след тях бяха спортистките –ветерани  от клуб „Здравец” Балчик, водени от своя методик Димка Малева, които представиха спортната композиция „Пробуждане”, която наистина накара балчиклии да се пробудят и видят в нова светлина достойнствата на хората от Третата възраст. Подаръците от Маруся Костова, директор на Форума „Българско наследство” Балчик станаха приятна изненада за домакините и  зарадваха кмета Веселина Недялкова, секретаря на читалището Росица Танкова, индивидуално изявилите се като певици на форума „Българско наследство”: Росица Танкова, Радка Николова, Мария Герджикова.

Групата за автентичен фолклор съществува в с. Чернооково от 1965 г. Ръководител – Росица Танкова. Участничките са на възраст от  55 до 70 години. Те имат много изяви – регионални и национални. Аз помня тази група от Националния преглед на любителските състави на хората от Третата възраст, който се провежда в Балчик всяка първа събота на месец август всяка година.  ГАФ„Черноочки” изиграха хоро и пееха едновременно – това беше нещо ново и веднага привлече вниманието ни.

Домакините започнаха празника с литературна композиция, последвана от песни и хора. Двете селища – Балчик и Чернооково имаха едно много весело събиране. Те си пожелаха  много радост и щастие, много здраве и много късмет през НОВАТА 2017 г. Всички жени са съпруги, майки или баби, затова говориха много за семействата си, които са най-важни в живота на човека.

Дано всичко хубаво, което се пожела на тази празнична среща , се сбъдне!

Людмила ПЕТРОВА

Коментарите са затворени.