Десантът на Балчик

Jan 29th, 2017 | От | Category: Актуални

Български десант по нашия Черноморски бряг?! Никога българският флот не е замислял предварително подобна морска операция, нито е разполагал с подходящи съдове и обучена войска за тази цел.

Вярно, че още в навечерието на Първата световна война, когато нашата Трета армия усилено се готви за битка с румъните в Добруджа, началникът на флота във Варна получава заповед да съдейства на армията, на нейния краен десен фланг, който опира на морето. И това обстоятелство налага смелото решение, с наличните ни торпедоносци и моряци –  десант при Балчик, Каварна и нос Калиакра.

Късно през нощта на 4 срещу 5 септември 1916 година от Варна потеглят на север определените четири миноносеца със струпани на тесните им палуби десантчици – моряците от портовата дружина и всички други, годни да носят оръжие от пристанищните служби.

Разчита се на пълната изненада на противника. Корабчетата трябва да се движат невидими и да стигнат съвършено незабелязано до самия бряг. А моряците да се спуснат безшумно в лодките и бързо да се стоварят преди да бъдат открити. Следва да се щурмува градът с оръжие и се изтласка врагът от градчетата.

Миноносците ни се движат при пълно затъмнение, за да се избегне среща с противникови стражеви кораби в открито море. Когато минават носа при Св. Константин, два от корабите се насочват към Балчик, един към Каварна и другия към нос Калиакра.

Малко преди зазоряване, се очертава брегът на Балчик. Спускат лодка безшумно във водата, в която влизат мичман Зидаров с трима моряци от взвода си. Спират на дървения пристан. След кратка борба часовите са ликвидирани. Нашите моряци разузнават брега … Мичманът  най-после дава уговорения сигнал – червена светлина с три прекъсвания, три тирета …

Десантът може да започне! …

Мощно моряшко „ура” и пушечни изстрели разбуждат градеца …  Балчиклии вече са наизлезли и радостно посрещат освободителите. Окупаторите бежешком се оттеглят по Баир-Баши без да окажат ни най-малка съпротива.

БАЛЧИК Е ОТНОВО СВОБОДЕН БЪЛГАРСКИ ГРАД!

Когато първите лъчи на слънцето на 5 септември 1916 година огряват добруджанския бряг, нашите моряци са се вече утвърдили свободата в Балчик, Каварна и нос Калиакра.

Александър ЛАМБОВ

Коментарите са затворени.