ТОЧНО И ЗАТРОГВАЩО

Jan 29th, 2017 | От | Category: Актуални

Отново нашият град е Балканска столица на културата, откривайки седмия фестивал “Дни на класиката- Балчик-
2016”, започвайки с хора и оркестъра на Държавна опера- Русе, с диригент Владимир Бошнаков.

Фестивалът има традиционно щедра и безкористна подкрепа от Община Балчик. Кметът ни г-н Н. Ангелов поздрави  всички участници и гости на фестивала, подчертавайки ролята на изкуството във всичките му форми, за значението му в съвременните човешки отношения, за моста, по който трябва да премине творецът и осъществи връзката с публиката, за радостта на нашите сетива като жестове, ритъм и непрекъснатата провокация на различни музикални мотиви.

Отново конферансие на „Дните на класиката” в Балчик е водещата предаването “Алегро виваче” по БНР утвърдената вече музиковедка Ирена Гъделева. Тя ни съобщи  за помощта, оказана и от “Академика класика”,    БНР, БТР,  Радио “Добруджа”, Радио “Варна”, домакините от хотелите ” Мистрал” и “Марина сити”.

Много престижно бе началото на фестивала – с колектива на Русенската опера, носител на „Кристална лира” и обявен от слушателите на БНР за „Ансамбъл на годината” за 2014 г.
Русенската опера ни изненада с мащабната сценична кантата на Карл Орф- “Кармина Бурана”, създадена през 1935г., с премиера на 8 юли 1937 г., като част от триптиха му ” Триумфи”. Това е най-хубавото хорово произведение на 20 век. Идеята на Карл Орф идва от книгата “Песни за Бойрен” /1230 г./ ,чийто ръкопис е намерен през 1803 г. в манастира “Бенедиктбойрен” – Бавария. Но за истинността на това още се спори.

Произведението е в 25 части за сопран, тенор и баритон, детски хор, голям хор и оркестър (14 от отделните части се изпълняват от хора). Основният мотив на „Кармина Бурана”е неуловимостта на съдбата, силата, която властва над нас и си играе с нас. Това е вложено с най-пълна сила в песента „Колелото на съдбата”- „О, Фортуна”.

Едно колоритно музикално изживяване ни предложи хорът и солистите: Мария Цветкова, Александър Баранов, Александър Крунев. Всички те, заедно с хора, бяха с оригинални класически сценични костюми. Певците ни потопиха в едно загадъчно и тайнствено пътешествие през вековете, изваяно от пластични музикални явления и изпълнения, за да отидем извън ограничителните рамки на действителността, започвайки: ” О, щастие, като Луна си ти променлива. / Винаги създаваща или унищожаваща. /Животостабилизираща./ Първо подтискаща, после въздигаща…”

Карл Орф е използвал 24 поеми в сценичната кантата, както сам я нарича и я разделя на 3 основни дяла, 7 обособени части и 25 отделни номера. Текстовете, които чухме, звучаха внушително с многостранна ритмична инвенция, подплатена с интересна структура и строфи. Действително Русенската опера ни предложи нещо повече от оригинално превъплъщение, което очаквах да видя като повторение на “Кармина Бурана” в Прага, когато я слушах там преди 6 години. И там имаше:девойка, Април и Абат, пияница, момък, просяк… Но оперният русенски хор, заедно с Мария Цветкова, Александър Баранов и Александър Крунев превъзхождаха с една степен чехите, а може би и повече. Тук изпълнението беше по- близко до земния човек. Сценичната фантазия беше облечена в действие, използваща различни символи от живота ни. Естествено на преден план изпъква триумфът на човека, въпреки житейските катастрофи и скръбните фрагменти на живота. Затова “Кармина Бурана”, не е само пейзаж на човешките чувства, но и майка на всички пейзажи по песенна мелодичност.
Балчишката нощ на „Кармина Бурана” завърши с продължителни аплодисменти и благодарност към всички изпълнители.

В „Дните на класиката” последваха още 6 концерта, на които срещнахме български музиканти, които са с успешна международна кариера, с целеустременост и съсредоточеност, които ни карат да видим и оценим таланта им и в пълнота. Винаги, обаче, има и следващ път  по- красив и по-чаровен от предния!Това е възходът на певческия и творчески потенциал на човека.

Георги ЙОВЧЕВ

Коментарите са затворени.