Трио „Владигерови” – трето музикално коляно

Jan 29th, 2017 | От | Category: Актуални

Гости и жители на град Балчик имаха да възможност да се насладят на изпълненията на Трио Владигерови и приятели в рамките на фестивала „Balchik Classic Days”. Музикантите предложиха на публиката завладяващи изпълнения на тромпет и фюгелхорн, пиано, кларинет и опери. Гости на триото бяха виолончелистката Линда Манчева, Недялко Недялков – кавал и Стоян Янкулов – Стунджи на ударните инструменти /мой личен приятел, заради поканата от когото бях провокиран да присъствам/. Гостите на сцена „Мистрал” се радваха на произведения от творчеството на Панчо Владигеров, сина му Александър Владигеров, както и на авторски композиции на Триото- внуци на именития български композитор.

Трио “Владигерови” пристигнаха направо от Виена в Балчик за Седмия класически фестивал. Прозвуча “Господско хоро” от цикъла “Български песни и танци”, “Ръченица” от цикъла “Миниатюри “Шумен””, “Фокстрот” и други произведения на големия български композитор. Бе представена част от новия албум на Трио „Владигерови”, в който непринудено се среща джаз и класиката.

Екатерина, Александър и Константин Владигерови са възпитаници на НМУ “Любомир Пипков” и НМА “Панчо Владигеров” в София, както и на Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Екатерина е хоров диригент, пианист и камерен изпълнител. Изявява се като солов изпълнител, част е от различни камерни формации в Австрия, България, Чехия, Унгария, САЩ, Англия, Япония и др. Има записи в БНТ и БНР.

Александър учи в джаз отдела на НМА в София, със специалност „Тромпет”. Работи като музикант и композитор в „Бургтеатър” във Виена. Работи и за Виенския народен театър, Драматичния театър в Хамбург, има участия в множество фестивали в Европа. Свири на тромпет и флюгелхорн.

Константин Владигеров следва кларнет в НМА в София. Има постоянни изяви като джаз пианист,заедно със своя брат Александър – в Австрия, България, Германия, Португалия, Полша, Словакия и др. Константин също се изявява като музикант и композитор в Бургтеатър, както и във Виенския народен театър. Свири на кларнет и пиано.

Екатерина, Александър и Константин обичат да музицират заедно. Затова създават трио „Владигеров”, с което покоряват публиката в много европейски градове: Виена, Будапеща, Рим, Прагa, Лондон и др. Изпълняват композиции на своя дядо Панчо Владигеров, на баща им Александър Владигеров и свои собствени, т.е музика от три поколения Владигерови.

Във Виена Александър и Константин създават своя бенд „Wladigeroff Brothers”. Имат многобройни изяви на международна и родна сцена. Участват в различни формации, а някои определят музиката им като „Модерен балкански джаз с фолклорни корени”. До момента „Wladigeroff Brothers” имат издадени три диска със свои композиции, а съвместно със сестра им Екатерина издават диска „Александър Владигеров – първи опуси”, който представя част от ранното творчество на техния баща.

Невероятната музикална атмосфера на брега на морето в Балчик бе съвършено постигната от Трио „Владигеров” и приятелите им Линда, Недялко и Стунджи. Как владеят инструментите си – като невероятни еквилибристи височините. А как създават настроение – с „Владигеровска” любов към изкуството, наследена от три поколения.

Маруся КОСТОВА

Коментарите са затворени.