Необикновените видения на художничката Наталия Чичкина – Зайцева

Jan 29th, 2017 | От | Category: Актуални

Нашата художествена галерия се стреми да интригува нас, обикновените зрители, а още повече любителите на изобразителното изкуство с разнообразни и запомнящи се изложби, които често се превръщат в събития от оживения културен живот на града, особено в летните месеци. След  „споделената красота” на 15-годишния пленер „Художници, Балчик, Любов” и Международния пленер „Европейски хоризонти”, чиито произведения още ни радват от салоните на галерията, както и интересните прояви като този, на която с музика, поезия и рисуване пред зрителите трябваше да се съберат средства за лечението на болната балчиклийка Ивилина Димова – вниманието на посетителите в този храм на изкуството ангажира гостуването на художничката Наталия Ч-З /Чичкина – Зайцева/.

Тя е родена през 1979 г. в град Якутск, учи в художествено училище, художествен и хуманитарен лицей в родния си град, а по-късно в Държавна академия за култура и изкуство в Улан – Уде, както и декоративно- приложни и народни художествени занаяти. Работи в Москва, по-късно се премества в Република Алтай. Участва активно в художествения живот – семинари, доклади, уроци по различна художествена техника, а също и в обществено-политическия живот на република Алтай. Помага и за социалната адаптация на деца с увреждания като преподавател на изобразително изкуство.

Без съмнение, активната и преподавателска и обществена дейност не ограничава творческите и изяви – доказателство за което е настоящата изложба, открита на 19 юли от 18.00 ч. в Балчишката галерия.

Любителите на живописта се срещнаха и свободно разговаряха с чаровната художничка /на руски, български, а също и с езика на жестовете и мимиките/, разглеждайки изложените платна. За тях Наталия разказва, че образите в картините и се появявали първо в главата и, в съзнанието и и не се успокоявала, докато не ги представи на платно, на картон или обикновена хартия. Избягвала да рисува образи, които не харесва, тъмните страшни същества, носещи на света не светлина, а мрак. Затова тя се съпротивлява с всички свои творчески сили да ги прогони от съзнанието си и в картините и да властват светли образи.

Руският изкуствовед Лошаков споделя, анализирайки картините на Наталия, че е поразен от очите в нейните картини. Виждайки ги на неочаквани места в платната и – на дървета, скали или облаци, той осъзнава, че чрез тях тя показва света, пълен с разум и живот, изразява вярата си, че човечеството е разумно, че в него не бива да липсва диалог, за да няма разрушения.

Художничката се вълнува, не само от проблемите на видимия около нас свят. Нейното голямо любопитство е насочено към скритите и недостижими за очите предели. Тя признава, че получава послания от там – от невидимото за очите, но усетено с други, по-съвършени сетива, с каквито не всички хора са надарени.

Маслените картини, някои в огромни размери, имат емблематични наименования, разкриващи необикновеното мислене и почти мистичните виждания на художничката: „Спаси – сохрани”, прекрасен образ на майка, която държи света чрез рожбата си /физическа прилика с известна в миналото руска актриса/, а около нея силите на злото и доброто „Паралелните светове се срещат”; птицата на щастието в ръцете на мъж, напомнящ на човек от изолираните от света руски религиозни общества; „Ритмите на Вселената”, където природата и изкуството са в неразривно единство; цветята на живота и следите от отминалите цивилизации…

Видения и философия, съзерцание и размишления, очи, които те гледат от всеки ъгъл и ти внушават преклонение пред величието на човека, изобразен в повечето случаи на фона на ярки колоритни вълни и небеса в потока от космическа енергия. Явно, художничката Наталия Чичкина – Зайцева се надява на съзидателната и сила и вярва в нея.

Мария АНДРЕЕВА

Коментарите са затворени.