На гости в с. Казаклия-Гагаузия и гр. Тараклия- Молдова

Jan 29th, 2017 | От | Category: Актуални

С много приповдигнато  и оптимистично настроение фолклорният певчески състав “Росна китка” от гр. Балчик, с ръководител Стойка Георгиева, върна визитата на женския певчески състав “Севда”от с. Казаклия- Молдова, който тази година чества своя тридесетгодишен юбилей.
Отново фолклорът на нашите два народа се оказа силен лирично- музикален мотив за изява, изпълнен с проникновение и естествено превръщайки се в откровен ритуал.
Отлична организация, създадена от кмета на това космополитно село- г- н Григорий Киор, с 6200 жители, като най-малките от тях отлично владееха още отсега гагаузки, руски и румънски език, учейки в три училища на територията на населеното място.

Имат много голям дом на културата и изкуството.Самият кмет ме смая със своята естественост, със своя неприкрит откровен характер. Намери време и начин да остане по- дълго време с нашата група, въпреки появяващите се пред всеки кмет селски проблеми.
Тесен се оказа селският парк, както и църквата ” Св. Георги”, построена още през 1870 г.  със сегашен  свещеник отец Николай, в този празничен фестивален ден –  наречен очарование.
Да поздравят юбилярите от ” Севда” бяха дошли от областната администрация, колеги- съседи, бизнесмени, дори имаше депутат от Молдовския Парламент /на когото не успях да запиша името/, но записах кратките му думи, с които обстойно ни обясни ролята на таланта, която Природата е дарила на тази дивна Казаклия. Тук трябва да подчертаем и имената на основния двигател на този форум: Пелагия Степановна Чобан, Матрьона Борисовна, Ивана Георгиевна, Зинаида Степановна- водеща и преводач.

Песенната изразителност съпътстваше този международен фестивал. Обаятелен със своята простота- спокоен и уравновесен, подобно човешкия дух, нашият хор “Росна китка” демонстрира на международна сцена именно това. Добруджанския дух и дъх се чувстваше след всяка тяхна песен, с откровение, което караше нашето съзнание да бъде будно: ” Добруджа равна и златна”, ” Добруджа мила в теб сме родени…”

Много аплодирани, наред с „Росна китка” от Балчик, молдовските българчета от Горна Албота с ръководители сем. Нели и Пьотр Новикови, гостували на Първия международен форум „Българско наследство” в Балчик през 2015 г.

Много възторжено бяха посрещнати мъжете-певци от ” Росна китка”: Димитър Въжаров и Минчо Панайотов, толкова изразително и завладяващо беше тяхното изпълнение за многобройната публика. Удивително акуратни бяха и останалите  изяви  на целия колектив на „Росна китка” Балчик, изпълнени с искреност и очевидна радост. Може би бъдещето ще умножи тази култивирана дарба на всички от този състав. Защото те установиха конкретен непосредствен контакт с публиката, съумявайки да ги превърнат в свои съучастници. Направиха го по неоспорим начин. Ръководителят на този комбинативен колектив – Стойка Георгиева, обстойно разказа пред микрофона за съдбата на нашата Добруджа, в синхрон с народностния дух, като символ на хуманизъм в народната песен: за един по- добър нов свят.Защото зад всеки текст стои миг от съдбата на народа, който е силен по дух и зареден с алтруистична естетика.

Както подобава за всеки свободен творец с високи естетически принципи, хор “Росна китка” Балчик бе отразен в местната телевизия и преса, а общинският съветник Иванка Бързакова и директорът на форума „Българско наследство” Маруся Костова дадоха интервюта за „Гагауз Инфо”.
Така стана, че нашата група ” с един куршум удари два заека”, защото последния ден  се срещнахме с нашите приятели от гр. Твърдица, в лицето на Надежда Танова-директор на местните библиотеки и координатор на бесарабските българи и гагаузи в организационния комитет на  МФ „Българско наследство”. Тя организира другарска среща на хор „Росна китка” Балчик с хор за народни и популярни песни- българки от Тараклия, които като приятели на библиотеката бяха и наши домакини. Естествена в своята развълнуваност, чужда на човешката суета, придружена с добротата, която раздава безкористно на близки и далечни хора презентация за град Тараклия направи Нина Ивановна, а за детското творчество, ръководено от различни форми, разказа Ана Войтович, чиято дъщеря Виктория завоюва първо място като индивидуален изпълнител на народни български песни на Първия форум „Българско наследство” в Балчик през 2015 г. Димитър Боримечков- публицист, поет, фотограф, ни разказа обстойно за проблемите на българите в този район. Представи ни го в пастелна дълбочина, с човешка загриженост и болка, която чувствах, идваща от тембъра на гласа му, приемайки всичко това като свое.

Ана Войтович маркира старателно всичко на екрана, с академична последователност, с успехите като равносметка на положения труд. Всичко това тя ни го разказа с доверие и обич, уловила момента в своята одухотвореност. А старинният и български език още звучи мило и драго в душите ни.

Колко са далеч тези българи от нас и колко близки ни стават, когато заговорят със силата и красотата на съхранената българска реч.
Гостуването ни в Гагаузия и Молдова предизвика нови творчески идеи от по- голям мащаб, които ще станат факт на предстоящия Втори международен форум ” Българско наследство” от 26 до 28 август 2016 г. в нашия град. Само с действеност и родолюбие  може да се проникне в същността на успеха, за да се стигне до философската проекция на доброто, на човешкото, проявено от всички нас като част от нашата интуитивна рефлективност и съпреживяване .

Георги ЙОВЧЕВ

Коментарите са затворени.