Осми международен детски фестивал на изкуствата и детското творчество на английски език „Светът в детските длани” Балчик 10 юли 2016 г. – Гала-концерт и награждаване на участниците

Jan 29th, 2017 | От | Category: Актуални

Голямо удоволствие получиха всички, които бяха в залата на НЧ „Паисий Хилендарски”Балчик на Гала-концерта и церемонията по награждаването. В последния  ден на фестивала атмосферата не беше толкова напрегната, както по време на конкурсите, защото участниците дойдоха не на състезание, а на празник. Изпълненията  на концерта и  обявяването на резултатите се редуваха.  Благодарение на това церемонията по награждаването не беше монотонна, нито скучна. Много участници на фестивала показаха високото ниво на уменията си  и затова за журито не беше лесно да определи победителите.

Този международен детски фестивал, свързан с изучаването на английски език, е един от ежегодните фестивали за деца в нашия град, обаче той е по-особен. Това е единственият в Европа лингвистически фестивал. Участниците на фестивала са детски колективи, изучаващи английски език като чужд език  в училища, частни школи, езикови центрове, танцови и театрални  състави, разделени в три възрастови групи от 8 до 17 години.

Целите на фестивала са повишаване на интереса на учениците към английския език чрез въвличане на децата в различни форми на творческа активност. Децата избират вокал, театър или нещо друго. Често те предпочитат и да обединяват няколко форми, както прекрасно направи това Максим Ялнъзов от Варна в изпълнението на своята театрализирана песен. Другият пример е Петя Котова от Раковски, която рецитира стихотворение на Александър Пушкин на четири езика и превърна това в театрална сценка. И двамата изпълнители получиха Гран При. Това беше  първи случай в историята на фестивала.

Наталия Тимофеева, член на журито, ми каза, че някои колективи участват във фестивала за осми път – хубава възможност да видиш как колективите се развиват. Първият фестивал е имал само три номинации – Театър, Вокал и Декламация и неголям брой участници. В програмата на Осмия фестивал има номинации „Куклен театър”, Съвременни танци, Фолклорни танци и Класически балет в номинация „Хореография”, „Театър на български език” и „Театър на английски език”. Това говори за ръст на фестивала.

лагодарение на своя стремеж към знания и творческа активност участниците на фестивала вдигат нивото всяка година. Много хубаво се представиха Step by Step (Москва), English Language Hunters (Раковски), Tongue Twister и Jam Session (Ижевск), Арт-център „Палитра” и студио „Сарандев” (Добрич), Частно училище „Юрий Гагарин” (Камчия), Детски театър при Тракийско дружества „Арти” (Варна), школа Blue Skies (Балчик), Детска танцова школа „Данс” (Балчик) и Детски танцов състав „Балик” (Балчик).

Освен призове имаше и поощрителни награди, специални призове, призове за артистичност, за сценография и един много интересен приз – специален приз за въплъщаване на темата за доброто и злото (Argy’s Stars, Благоевград).

Диана Дорофеева, член на журито, изпълни в края на събитието песента Mama mia, което е  вече ежегодна традиция. Г-жа Дорофеева е емоционална и артистична, което направи изпълнението неподражаемо феерично.

Награждаването на ръководителите на детските колективи беше много трогателно. Ролята на ръководителите на състави е много важна. Те трябва да имат отдаденост към своята професия, голяма любов към децата и индивидуалност. Аплодисментите на децата бяха израз на уважение към техните педагози. Съвместната работа е голяма, обединаваща връзка. Бурната реакция на децата ясно говори за това. Балчишките деца от частна школа Blue Skies изразиха своето уважение към директора на школата Светлана Атанасова /носител на признанието „Общественик на годината” от 2013 г./ с публично поздравяване на преподавателката си с големи слънчогледи. Изразът на чувствата и от страна на г-жа Атанасова, и от страната на нейните ученици, беше искрен и трогателен. Това беше като признание в любов към всички възрастни хора, които работят с деца, делят с тях своите знания и време и така стават важна част от техния живот.

Последният ден на фестивала стана истински празник за всички присъстващи – и за участниците, и за зрителите. Само положителни емоции. В края на програмата участниците изпълниха химна на фестивала, написан от самите участници. Това беше празник, който прави човека щастлив и който помниш дълго време.

Людмила ПЕТРОВА

Коментарите са затворени.