Регатата “Добруджа Къп Посейдон – Балчик”

Jan 28th, 2017 | От | Category: Актуални

Според общите побратимени планове на морските клубове в Констанца и Балчик регатата със сложно и дълго, но все пак запомнящо се име „Добруджа къп Посейдон – Балчик” / приемаме я като трета по ред регата, която преди носеше наименованието „Калиакрия къп”и с това име се проведе 7 пъти/,  тръгна с попътен вятър от Румъния, курорта Ефория Норд на 8 юни и приключи в Балчик на 11 юни 2016 г. Безмоторните яхти изминаха 45 мили от Румъния до българия. Участваха рекорден брой лодки – над 60 и участници-над 450. Данните съобщи вицепрезидентът на Българската федерация по ветроходство Лъчезар Братоев, самият той участник в регатата с призово място в нея. Тези констатации бяха потвърдени и от яхтсмена Росен Георгиев, председател на организационния комитет на регатата от Балчик.

В предпоследния ден екипажите се състезаваха в дисциплината „Олимпийски триъгълник” в залива на Балчик – обясни Николай Давидков, член на ръководството на Морски клуб Балчик, дългогодишен състезател, който отново бе призьор в регатата. На финала бе проведена брегова гонка от Балчик към Кранево, комплекс „Калиакрия” и обратно към Балчик – даде на журналистите обяснение Стоян Георгиев, общински съветник, организатор от Морски клуб Балчик и също класирал се на регатата.

Организаторите от “Морски клуб Балчик”, румънският яхтклуб “Клубул Наутик Ромън”, Марина Ефория Норд и Община Балчик постигнаха целта си – получи се едно емоционално преживяване, създаване на нови приятелски връзки и взаимоотношения, гонитба със спортен хъс на високи постижения.

Имаше и прецеденти – последната трета гонка от тридневната програма на регатата стартира нервно и донесе големи размествания в класирането в класовете IRC1 и ORC A – ни уведомиха от Nautica.bg. След фалстарт на етапа Балчик-Кранево – Бялата лагуна – Балчик, на мачтата на съдийския кораб бе вдигнат черен флаг, а при повторния старт над линията бе победителят в първите две гонки Petra. В крайна сметка наказанието BFD изпрати варненския екипаж на трето място в IRC1 и шесто в ORC.

Лично министърът на младежта и спорта Красен Кралев/известен варненски лекоатлет от миналото/ и зам.-кметът на Община Балчик Митко Петров наградиха първенците. Министър Кралев говори с убедеността, че все повече ще се популяризира ветроходния спорт от медиите, че и жените значително са увеличили редиците си сред силните в този спорт мъже и че приоритетно ще подкрепи развитието на ветроходството в България.

Министърът бе запознат от старши треньора на ФК „Черноморец” Георги Иванов – Геша и от треньора на Детско-юношеската школа Емил Тодоров с нуждата от финансова подкрепа за завършване на строителните работи на балчишкия стадион – зала, козирка и осветление. Министърът определено се ангажира пред тях с обещание за инвестиция.

/Б.Т./

Коментарите са затворени.