Нов паметник на Васил Левски – в София. 136 по ред.

Dec 5th, 2016 | От | Category: ДРУГИ

222На 26 ноември 2016 г. в Княжеската градина пред Военната академия “Г.С. Раковски” официално беше открит нов паметник на Васил Левски, издигнат по инициатива на випуските на висшите военни училища, с инициативен комитет, оглавен от полк. Славчо Велков, по случай 138-та  годишнина на Академията, а строежът е замислен от средата на 2012 г. Пред медиите полк.Велков каза: „Инициативата не се роди трудно, но се осъществи трудно”.

На тържественото откриване в парка на академията, което започна в 11 часа, присъстваха кметът на район Оборище Васил Цолов, кметът на София Йорданка Фандъкова и държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България Росен Плевнелиев.

Имаше обявен “Ден на отворените врати” от 10:00 до 14:30 часа. Церемонията продължава с тематичен празничен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили в зала “Тържествена” на Военната академия.

Това е 136-ия паметник на Апостола в България.Паметникът е висок около 4 метра, а в основата му e положен кръст,  който символизира саможертвата на Апостола. Бюстът, проектиран от скулптора Ставри Калинов, е излят от бронз и гранит, автор е д-р арх. Венцислав Йочколовски..

Пред него са се снимали хористките от „Космическите гласове” с диригент Ваня Монева, участници в тържествения концерт за годишнината на Академията и откриването на паметника. Те са и автори на публикуваните снимки.  /Б.Т./

Оставете коментар