На 20 ноември екипаж от Балчик стартира от Лас Палмас /Канарските острови/, ще прекоси Атлантическия океан на борда на яхтата Blue Magic и Дай, Боже, ще финишира успешно на остров Санта Лусия/гр.Родни Бей/

Nov 25th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

2За първи път от името на Морски клуб – Балчик четирима души ще прекосят Ат­лан­ти­че­с­кия оке­ан. Екипажът на яхтата  „Блу Меджик“  премина с успех високите изисквания за безопасност, разрешаващи  участието в трансатлантическата регата „Ат­лан­тик Ра­ли фор Кру­и­зерс” (Atlantic Rally for Cruisers), съобщи “Радио Варна”. Това е много авторитетно състезание с 30-годишна история.

Ре­га­та­та стар­ти­ра от ис­пан­с­кия град Лас Пал­мас, Ка­нар­с­ки­те ос­т­ро­ви, на 20 но­ем­в­ри и се оча­к­ва да за­вър­ши на 17 де­кем­в­ри на Ка­ри­би­те, ос­т­ров Сан­та Лу­сия, при­с­та­ни­щ­ния град Ро­д­ни бей. Има предвидена една спирка – това е остров Кабо Верде.

На бор­да на ях­та­та “Blue Magic”, ко­я­то е под френ­с­ки флаг, се съ­с­те­за­ват шки­пер Ни­ко­ла По­пов, Сто­ян Ге­ор­ги­ев – пре­д­се­да­тел на Мор­с­ки клуб Бал­чик, Ни­ко­лай Ни­ко­лов и Ста­ни­с­лав Пе­т­ков.

На 2 октомври яхтата отплава от балчишката марина и в рамките на месец премина безаварийно Средиземно море. „Вчера бе официалното откриване на мероприятието. На старт са допуснати 300 лодки, 75 вече стартираха на 6 ноември, а другите 225 – на 20 ноември /неделя/. Ние участваме в рейсинг класа – в конкуренция с над 30 лодки, които са лидери в световен мащаб“, сподели Стоян Георгиев. Притеснени сме от конкуренцията, но имаме дух и сме нахъсани за победа, добави той. В елитното състезание участват тимове от 31 държави – от Европа, Австралия, Китай, Аржентина, Бразилия и други точки на света. През океана балчишкият екипаж ще измине на високи обороти 2700 мили за около 15-20 дни. Лодката ще презимува на Карибите и напролет ще потегли обратно към България.

Още две български яхти се състезават в регатата – от Варна и Созопол. Те са обаче в други класове и не са конкуренти на балчиклии.

Българските екипажи успяха да упражнят правото си на глас за президентския вот в Лас Палмас, каза още балчиклията Стоян Георгиев.

Стоян Георгиев, като повторно избран общински съветник в Балчик, успя да се завърне със самолет, за да участва в тържествената сесия за полагане на клетва като член на ОбС  и ще се завърне веднага в България след финала на 17 декември. Напролет отново екипажът ще се събере, за да върне „Синята магия” в родното море.

/Б.Т./

Оставете коментар