Клуб „Здравец” на Национален празник на спорта

Nov 25th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

5На 20 ноември в слънчева София се проведе национален празник на спорта, здравето и дълголетието, организиран от Българска асоциация „Спорт за всички”. На този гала – спектакъл бяха поканени за участие десетте най-добри отбори по гимнастика на ветераните – гимнастици от цялата страна, както и тези от петте софийски отбора.

Спортната зала „Триадица” трудно побра участниците и гостите на този интересен спортен празник. Десетте, отличили се в зоналните и национални първенства отбори /повече от 40/, трябваше отново да изиграят гимнастическите си съчетания. Бяха избрани отборите на Балчик, Горна Оряховица, Стара Загора, Велинград, Шумен, Казанлък, Дупница, Полски Тръмбеш, Враца, Свищов, както и софийските групи от квартал „Люлин”, кв. „Симеоново”, район „Младост” и от „Красно село”.

Спортното събитие беше открито с поздравително слово от изпълняващата длъжността председател на федерацията Нели Ковачева, която приветства участниците в тази красива изява на спортния дух.

Последваха поздравления с топли думи, с пожелания за активно спортно дълголетие от представители на община София, от Министерството на младежта и спорта, от ръководството на федерацията.

Спортният празник откриха със съчетанието си „Пробуждане” гимнастичките – ветерани от клуб „Здравец” Балчик. Тяхното изпълнение беше съпроводено с непрекъснати ръкопляскания и възторжени възгласи „браво”, които продължиха много дълго. Отборът, в който се включват гимнастички от Балчик и Кранево, с методически ръководител Димка Малева и председател Ани Първанова е най – многоброен, но това, което го отличава от другите отбори е характерът на гимнастическите упражнения. Тук не се търсят ефектни моменти с костюми и уреди, а основното е да се играе гимнастика, раздвижваща и помагаща на цялото тяло. Голяма част от упражненията в съчетанието се изпълняват в лежащо и седнало положение на пода, с активни движения на ръце и крака, без самоцелни демонстрации на красиви, но станали банални от употреба допълнителни елементи. А такива, познати от години, в другите отбори, не липсваха – воали, изкуствени цветя, обкичени с надписи обръчи, клонки и др. Подробности и допълнения, които може и да радват очите, но не допринасят за качествена и полезна гимнастика, от каквато имат неистова нужда хората на възраст от 60 до 80 години. Малко от отборите имаха истински спортен вид с облеклото и упражненията си, като например 9 – те гимнастички от Красно село, София. Сред търсенето на разнообразие и ефектни моменти имаше и доста комични подробности – изкуствена торта със свещички, постер с красив водопад /като демонстрация на буйна вода, тъй като отборът игра под звуците на популярното изпълнение на Елица и Стунджи/, а на друго място под надписа „Обичаме те Българийо” стоеше голямо червено сърце.

По голямата част от отборите, освободени от състезателната надпревара на зоналните и републикански прегледи, бяха дали простор на фантазията си /не чак толкова изискано/ да демонстрират ефектна красота, но не полезна гимнастика и истински спорт, които се постигат с повече труд и усилия. Точно затова аплодисментите на публиката към нашите гимнастички бяха заслужена награда. Ето защо и краят на съчетанието можеше вече да е интересен и многозначителен. Група с протегнати нагоре ръце в жълто-оранжев цвят, с поглед на горе – истинско пробуждане на света за деня, който винаги идва. Независимо от всичко!

Ръководството на клуб „Здравец”, гимнастици – ветерани към федерация „Спорт за всички”, благодари на общинското ръководство на града и лично на кмета г-н Николай Ангелов за дадената възможност клубът да пътува и взема участие в зоналните и републиканските състезания, както и в националните спортни празници.

Клуб „Здравец” е радостен да изрази задоволството си, че нашият кмет г-н Николай Ангелов е един от тримата /за цялата страна/, наградени кметове със специален приз за отношението и поддръжката им към ветераните – спортисти. А те се надяват и в бъдеще да радват града с успешните си участия.

Мария АНДРЕЕВА

Оставете коментар