Балчишки общинари минаха по първата екопътека в България – Негованската

Nov 23rd, 2016 | От | Category: справочник

3Негованскатаекопътека е сред най–посещаваните маршрути в България. Тя е и първата екопътека в страната, изградена през 1992 г. Въпреки че през годините съоръженията са обновявани неколкократно, сега преминаването по повечето от мостчетата е забранено, а маршрутът е достъпен само от едната страна на каньона.

Негованскатаекопътека започва в близост до село Емен, на 35 км от Велико Търново, и минава по поречието на река Негованка, в т. нар. Еменски каньон, който е защитена зона. Най-подходящото време за разходка в района е от май до октомври. Минавайки по пътеката, ще се насладите на отвесни скали и живописни гледки. Интересна забележителност по трасето е Еменската пещера. В нея няма впечатляващи природни образувания, но е известна с друго – това е единствената пещера в България, в която е действал асансьор. Преди години той е обслужвал военната част, разположена на платото над пещерата. 4

В края на маршрута ви чака водопадът Момин скок. Той е висок около 10 м, а под него се образува красив вир, подходящ за плаж и пикник.

Общинари от град Балчик, след семинарно обучение в с.Емен, минаха по първата българска екопътека – Негованската и останаха дълбоко впечатлени.

Оставете коментар