Борис Червенков на 75 години с изложба на спортните си трофеи в ХГ Балчик

Nov 23rd, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

dscn1676Ако на обикновения човек, особено на този в по-напреднала възраст, му дойдат в повече ежедневните битови грижи, тревогите по бъдещето на младите /деца и внуци/, телевизионните предавания с тревожните новини за природните катаклизми, с политическите сблъсъци, войни, избори и особено цинизма в поведението и вулгарния език на т.н. „випове”, то тогава – какво? Може би освен разходките край морето, /все още може да се възхитим на неповторимата хубост на балчишките хълмове, тук-там останали незатулени от модерното строителство/, можем да потърсим утеха, при това съвсем естетическа, в нашата художествена галерия. Тя заслужава нашето внимание, особено след сполучливия и ремонт и реконструкция на залите.

Всеки салон предлага експозиции от разнообразно изкуство – фотоси с исторически материали за Добруджа, за освободителите и  за цялата епопея на Добруджа. В друга зала са изложени живописни табла на румънски художници, рисували Балчик; в централното фоайе могат да се видят платната и на най-известните балчишки художници Георги Горчев и Иван Чернев /дано „окаяните” рамки не помрачават хубостта на тези пейзажи/.

dscn1675

А зрителят, който не е изкушен от живописта, ще изпита истинско възхищение, ако посети скоро галерията. В една от залите и е изложено безценно богатство – медалите, купите, плакетите и отличията на един, колкото известен, толкова и скромен балчиклия – тенисистът Борис Червенков. Познаваме го, усмихнат и доброжелателен, знаем, че е добър по тенис на маса, често от двата балчишки вестника научаваме за успехите му и толкова! Но удивление и приятна изненада, по-точно истинско изумление ще изпита човек, когато види експонираните /по доста сполучлив начин/ толкова красиви златни, сребърни и бронзови отличия, получени за не много дълъг период от 2004 година до сега /получените преди това, много по-многобройни са изгубени/.

Не може с думи да се разкаже за блясъка и красотата на изложените купи, за труда и упоритостта, за усилията и главно за моженето, което стои зад тях. Борис обиква тениса от дете, 65 години от съзнателният му живот са свързани с вълнения, труд, с множество успехи, които греят в красивите купи, медали, плакети. 75-годишният тенисист не е престанал да се състезава. Знаем, че той е популярен не само у нас, че участва в международни състезания на близки и далечни страни, където всякога е на първо, второ или по-рядко на трето място. Не можах да преброя медалите и всички отличия – може би над 70 златни, сребърни и бронзови медала, 44 купи, 36 от които за първо място, плакети, грамоти. И това, само за последните 12 години.

dscn1671

Много бяха приятелите и близките на Борис Червенков, дошли в галерията да го поздравят за неговата 75- годишнина и главно да се порадват на това безценно богатство от купи и медали. Вярвам, че насладата, усещането да си сред такава красота е необикновено изживяване, за което му благодарим! А приятелят му – аптекарят Калоян Лазов казва: „Добре е да играеш тенис, по-добре е да печелиш винаги на тенис, а най-добре е да се забавляваш, печелейки на тенис…”

Аз, като част от екипа на вестник „Балчишки телеграф” го поздравявам и се радвам, че благодарение на номинацията от нашата медия Борис Червенков получи званието „Общественик на годината” още през 2009 г.

Мария АНДРЕЕВА

Оставете коментар