Новини от ОД на МВР

Nov 23rd, 2016 | От | Category: седмичен хороскоп

полицияКрадци задигнаха близо 12 хиляди корена лавандула

Неизвестни са откраднали 11 500 корена разсад за лавандула, съобщават от Областната дирекция на МВР в Добрич.

Сигналът за кражбата е получен на 15 ноември, около 10,45 часа. Собственикът се е оплакал, че разсадът е откраднат от нива в землището на село Сенокос. Установено е, че това се е случило за времето от 29 октомври до 9 ноември.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ МВР Балчик.

Даже касичка с монети се краде

На 6 ноември е получено съобщение за извършена кражба от частен имот в с. Кранево, обл. Добрич. Установено е, че за времето от 25 септември до 01:30 часа на 6 ноември неизвестен извършител е проникнал в къщата. По данни на тъжителя е извършена кражба на телевизор и касичка с монети със сумата около 150 лева. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ МВР Албена.

Кражба на метален детектор

На 5 ноември, около 15:30 часа е получено съобщение за извършена кражба от лек автомобил, паркиран в района на централен плаж в с. Кранево, общ Балчик.  Установено е, че чрез взлом на прозорец, неизвестен извършител е проникнал в МПС. По данни на тъжителя е извършена кражба на метален детектор. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ МВР Албена.

Неустоими телефонни терористи

На 2 ноември, около 12:55 часа се тъжи 84-годишна жена от град Добрич. По данни на тъжителката около 11:00 часа е получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж представящ се за служител на МВР. Чрез въвеждане в заблуждение мнимия полицай заявява, че е необходимо нейното съдействие за предотвратяване на телефонна измама. Малко по-късно жената предава сумата от 50 лева и златни накити. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Първо РУ МВР Добрич.

Кражба на лаптоп

На 2 ноември, около 15:10 часа е получено съобщение за извършена кражба от частен имот на територията на с. Оброчище, обл. Добрич. Установено е, че за времето от 07:30 часа до 15:00 часа неизвестен извършител е проникнал в къщата. По данни на тъжителя е извършена кражба на преносим компютър. От незабавно проведените оперативно издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия е установен извършителят на деянието. С полицейска мярка за срок от 24 часа е задържан Б.Р. (23 г.) от с. Оброчище. Вещта, обект на посегателството, е иззета по надлежния ред. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Канабис в Оброчище

На 2 ноември, около 18:00 часа в с. Оброчище е извършена проверка на 16-годишната Н.И.. В хода на проверката е установена суха тревна маса с тегло 0,8 грама, реагираща на полевия тест на наркотичното вещество канабис. По случая е образуввано досъдебно производство.

Смърт след катастрофа – на място

На 5 ноември, около 21:00 часа е получено съобщение за възникнало ПТП по път град Добрич посока град Балчик в района на разклона за с. Безводица. На място е установено, че лек автомобил „Сеат” с добричка регистрация, поради движение с несъобразена скорост, губи контрол над автомобила в зоната на ляв завой и се блъска в крайпътно дърво. Вследствие на инцидента на място загива водачът на автомобила – 42-годишен мъж от с. Българево, обл. Добрич. По случая е образувано досъдебно производство.

Млада жена загива на пътя до с.Соколово

На 5 ноември, около 01:00 часа е получено съобщение за настъпило ПТП по път II-27 в с. Соколово, на около 2 км. преди табелата за край на селото, в посока град Балчик. Установено е, че водач на лек автомобил „Пежо”, с добричка регистрация, поради движение с несъобразена скорост, губи контрол над автомобила, удря се в три крайпътни дървета и се преобръща в отводнителен канал, където се самозапалва. Водачът на автомобила, 38-годишна жена от град Добрич, почива на място. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ МВР Балчик.

Пиян германец

На 7 ноември, около 16:35 часа е получено съобщение за възникнало ПТП с материални щети, без пострадали на територията на град Балчик. При извършената проверка за употреба на алкохол с техническо средство на водача на МПС „Динли Арес”, цифровата индикация отчита наличието на 2,20 промила в издишания от водача въздух. С полицейска мярка за срок от 24 часа е задържан германския гражданин Х.Х. (51 г.). По случая е образувано бързо полицейско производство.

Пиян на „Ямаха”

На 8 ноември, около 19:00 часа в с. Гурково, обл. Добрич е спрян за проверка мотопед „Ямаха”, управляван от неправоспособния Х.Ж. (37 г.) от с. Тригорци, обл. Добрич. При извършената проверка за употреба на алкохол с техническо средство, цифровата индикация отчита наличието на 1,61 промила в издишания от водача въздух. Водача е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Издирени са крадци на кабели

След проведени оперативно издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия са установени извършителите на кражба на електрически кабели от стопански двор, извършена през месец май т.г. С полицейска мярка за срок от 24 часа са задържани криминално проявените Д.С. (38 г.) и Г.Р. (27 г.), и двамата от град Балчик. Материалите по случая са докладвани на РП Балчик. Работата по установяване и документиране на цялостната престъпна дейност на извършителите продължава.

Поради заслепяване на пътя – ПТП

На 12 ноември, около 19:00 час е получено съобщение за възникнало ПТП в град Балчик. На място е установено, че водач на лек автомобил „Мерцедес” с добричка регистрация при движение е заслепен от спрял в насрещното платно лек автомобил. При опит да избегне удара в другото МПС водача навлиза в банкета и блъска слезлия водач на спрялото МПС. Вследствие на инцидента е пострадал Д.Ю. (46 г.) от град Балчик, който е настанен в МБАЛ Добрич с фрактура на лява и дясна подбедрица, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.

Кражба на дърва

На 13 ноември, около 09:30 часа в с. Оброчище, обл. Добрич служители на РУ МВР Албена и служители РДГ Варна установяват Г.Ц. (63 г.) в момент на транспортиране на 3м3 дърва за огрев, без редовно писмено позволение.  По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ МВР Албена.

По молба на близките ОД МВР Добрич издирва Йордан Христов Йорданов на 43 години, от град. Добрич.

По данни на близките, Йордан е напуснал дома си на 26 септември 2016 г. и от тогава е в неизвестност.

Йордан е висок около 180-185 см, слабо телосложение, прошарена коса, с кафяви очи.

ОД на МВР Добрич умолява всички, които имат информация къде може да бъде открит, да сигнализират на телефон 112 или в най – близкото полицейско управление.

 

 

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Дирекция “Пресцентър и връзки с обществеността”

Областна дирекция на МВР – Добрич

Информационно съобщение

Във връзка със зачестилите през последните години случаи на извършени телефонни измами под различни предлози Ви напомняме:

Телефонните измамници са много изобретателни, с тренирани психологични умения, които по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на набелязаните жертви и се възползват от първоначалния шок от споделената им информация, за да ги манипулират. Те често сменят сценариите и обикновено търсят своите жертви сред възрастните хора.

През последните месеци на територията на ОД МВР ДОБРИЧ се наблюдава нов вид сценарий от телефонните измамници. При отказ за даване на поисканата сума пари се получава второ обаждане, в което потърпевшите са заплашвани, че се знае местонахождението им и ще бъдат обект на физическа саморазправа. В тази връзка ОД МВР ДОБРИЧ още веднъж напомня да не се дават под никакъв предлог лични данни и адрес по телефона.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати хора!

 При всяко съмнение търсете помощ от полицията на телефон 112;

ОСНОВНИ СЦЕНАРИЙ НА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА

СЪДЕЙСТВИЕ НА ПОЛИЦИЯТА ЗА ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЛЕФОННИ

 ИЗМАМНИЦИ

 Получавате обаждане на домашния си телефон от непознат мъж представящ се з служители на Полицията. Мнимия полицай Ви информира, че в момента тече полицейска операция за задържане на телефонни измамници и е необходимо Вашето съдействие за задържането им. Полицейския служител Ви дава указания да предадете сумата пари или вещи, след което същите ще Ви бъдат върнати. При отказ от Ваша страна, може да последва наказателно преследване.

 1. КАПАРО ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КЛИМАТИЦИ ИЛИ РАДИАТОРИ

 Получавате обаждане на домашния си телефон от мъж/жена, представящ се за Ваш близък или роднина. Същия заявява, че е необходима сума пари  капаро за закупуване на климатици или радиатори, Моли за съдействие, тъй като при неплащане сделката ще пропадне и ще загуби сума пари.

 1. ОСВОБОЖДАВАНЕ НА КОЛЕТ

Ваш “роднина”, с когото не сте се чували или виждали отдавна, е изпратил колет от чужбина, съдържащ скъпо лекарство, голяма сума във валута или други ценности. Трябва да дадете определена сума, за да получите колета, под предлог, че ако не се плати, от митницата ще го конфискуват. Измамниците могат да поискат да платите транспортни разходи за доставката. В повечето от тези случаи по-късно Ви търси друг глас, който се представя за вашия роднина, старае се да ви убеди колко ценна е пратката и обещава, че като се видите, ще ви плати разходите.

 1. ИЗГОДНА СДЕЛКА

Телефонно обаждане за закупуване на ремъци, лагери и други части  под предлог, че са на много изгодна цена и ще се продадат с голяма печалба. В повечето случаи измамникът се представя за “познат”. При предаването на исканата сума потърпевшите получават запечатан пакет. Обикновено той е тежък, а по-късно се оказва, че съдържа непотребни вещи.

 1. ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ

“Адвокат” , “следовател” или “полицейски служител” звъни предимно на възрастни хора и им съобщава, че техен внук, внучка, племенник или друг близък е предизвикал пътно-транспортно произшествие с пострадал (най-често малко дете), който е в болница с опасност за живота. Трябва да се плати определена сума като гаранция за освобождаване от арест. В повечето от тези случаи измамниците също пращат подставени лица, най-често представящи се за “адвокат” или “помощник следовател”, които да вземат сумата и да я предадат на съответния човек, от когото зависи освобождаването на „близкия”.

В други случаи измамникът се представя  за Ваш близък роднина, внук или племенник. Съобщава, че е задържан в  полицията (естествено в друг град), тъй като е причинил катастрофа и е увредил полицейски автомобил, или има тежко пострадал човек, който впоследствие е починал.  Сам или чрез негов приятел Ви моли да му услужите с пари, необходими за плащане на гаранция за неговото освобождаване. Вие предоставяте сумата на специално изпратен “посредник”, с когото се срещате пред обществени сгради – поща, болница и др. За да бъдат по-убедителни, измамниците често предоставят и телефонния номер на мним полицейски служител, който да потвърди версията им.

 1. ОТКУП ЗА ОТВЛИЧАНЕ

Отново жертви на измамниците са възрастни хора, този път им се съобщава, че внук или внучка са отвлечени и се иска определена сума пари, за да бъдат освободени. По телефона измамниците имитират плач и уплашен глас, с който да впечатлят и да убедят възрастния човек, че наистина техният близък е отвлечен. След като се убедят, че възрастният човек е подготвил парите, измамниците изпращат посредник, който да вземе “откупа”.

 1. ЗАКУПУВАНЕ НА ВАУЧЕРИ

Друг сценарий е позвъняване на “близък”/ племенник или друг роднина/, който моли да закупите ваучери за зареждане на предплатени карти на мобилните оператори – в момента му е необходимо провеждане на важен разговор, а той не може да си закупи такива. В тези случаи обикновено потърпевшите също са възрастни хора. След закупуване на ваучерите измамниците се свързват отново по телефона, за да научат кода на ваучера.

 1. ПРОБЛЕМИ С ПОЛИЦИЯТА

В този случай непознатият се представя за служител на МВР. Обикновено обаждането е рано сутрин.  “Полицаят” назовава името Ви и Ви разпорежда веднага щом затвори, да му позвъните на определен мобилен телефон, за да си спестите проблеми с прокуратура, следствие и т.н. Убеждава Ви, че сте извършили административно нарушение, за което дължите глоба. Глобата може да платите по два начина – като се явите в съответното РУП, или като купите ваучери към  определени мобилни оператори, и му продиктувате серийните номера.

 1. РОДНИНА В ЧУЖБИНА

Обажда Ви се човек, който се представя за близък, работещ в друга страна. Обяснява, че е изгубил парите си, а трябва да пътува за България, да постъпи на лечение или да плати нанесена от него щета при катастрофа. Моли Ви да му помогнете с определена парична сума. Предлага Ви да предадете парите на  негов приятел или на изпратен от него таксиметров шофьор, за да  му “спестите разкарването” до банката или пощата.

 1. ПОГАСЯВАНЕ НА ДЪЛГОВЕ НА ПОЧИНАЛ БЛИЗЪК

Измамниците наблюдават таблата за некролози или входните врати на жилищата. Събирайки информация за скоро починал човек, търсят близките му, като се представят за негови колеги или познати. Заявяват, че месец преди смъртта му, са му дали в заем определена сума и искат тя да им бъде върната. Притеснени и объркани, Вие сте готови да вземете дори заем от съседи, за да погасите задълженията на Вашия роднина.

 1. ПЕЧАЛБА ОТ ЛОТАРИЯТА ИЛИ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ДОХОДИТЕ

Измамниците Ви се обаждат по телефона  и Ви поздравяват за токущо спечелена награда от някаква лотария, или получавате електронно поздравление за спечелване на много пари (между няколкостотин хиляди лева или друга валута) от електронна лотария или от наследство. За да ви преведат тези суми много бързо искат от Вас да им изпратите личните си данни и някаква сума пари. Ако реагирате на писмото, но искате отсрочка, измамниците започват да намаляват сумата, само и само да им изпратите някакви пари, докато в същото време се опитват да източат кредитната ви карта например. Когато някой стигне дотам да им преведе някаква сума и чака най-после да се добере до “огромната печалба”, започва мотаене, възникват непредвидени пречки и се искат още и още пари, докато накрая измаменият се усети и спре преводите.

В други случаи измамникът се представя за служител на „пенсионно осигуряване” и предлага на възрастни хора увеличаване на пенсията с 20-30 % повече за това, че имат починал съпруг или съпруг. Обяснява, че това е законно, но за целта е необходимо те да нямат никакви спестявания в банката и в дома си. Така убеждават възрастния човек да го придружи, за да изтеглят парите от сметката му. След като бъдат изтеглени, измамникът ги взема в себе си и при удобен момент се укрива.

 1. БЛАГОТВОРИТЕЛНИ КАМПАНИИ

Измамниците се възползват от наближаването на големи национални и религиозни празници, като организират различни  лотарии и томболи, с привидно благородни намерения. Използвайки името на компании и благотворителни инициативи, измамници се опитват да измъкнат пари от доверчиви хора.

 1. ПЕЧАЛБА НА “ЗЕЛЕНА КАРТА”

Тя се разпространява точно в момента, когато тръгва официалната уведомителна кампания за спечелилите в популярната визова лотария. Получавате електронно съобщение, че сте спечелили. Някъде по средата на дългото съобщение Ви казват, че е необходимо да се преведат по пощата около 550 долара за един “печеливш”, или 850 долара “за семеен статут”, както и че “Ако парите не пристигнат до три седмици, след получаването на електронната поща, ще смятаме, че спечелването на зелената карта не Ви интересува и се отказвате от нея”.

 1. „МНИМИЯТ” ДОКТОР

Ваш “роднина”  е пострадал и се налага спешна операция, като  „докторът” Ви се обажда по телефона и Ви казва, че ще изпрати човек или санитар, на който да предадете необходимата сума за извършване на спешната операция. „Човекът” изпратен от „доктора” обикновено се представя за санитар от екипа му.

13.”САНИРАНЕ ИЛИ РЕМОНТ НА ЖИЛИЩА”

Измамниците заговарят най вече възрасти хора, на които обещават, че ще извършат външна санировка на жилището им за минимална сума пари, но при условие, че няма да казват на никого колко пари са дали за санировката и ще бъдат като рекламно лице на фирмата, която представят. В процеса на работата си измамниците предоставят на жертвите договор, който те подписват без да имат възможност да разберат и прочетат. Впоследствие хората разбират, че трябва да заплатят в пъти по-голяма сума пари от първоначално договорените.

Друг случай е, че лицата се представят за служители на Общината, които са предприели кампания по възстановяване или ремонт на жилища. За целта гражданина трябва да им предаде парични средства, с които ще се извърши ремонта като след завършването му същите средства ще бъдат възстановени от страна на Общината.

 1. ИЗМАМИ НА ДЕЦА.

Измамниците се обаждат по телефона, като се представят за длъжностни лица и обясняват на децата, че техен родител се нуждае от тяхната помощ, защото е причинил ПТП с пострадало лице, или той самият е пострадал при катастрофата. За целта искат от детето да каже къде живее и да предостави мобилен телефон за връзка с него. За да спести неприятностите на родителя си трябва веднага да събере всички пари и ценности, които имат в къщи и да ги занесе на определено място или да ги пусне през терасата на мнимото длъжностно лице.

ОД МВР ДОБРИЧ съветва гражданите, ако им бъде отправена подобна “оферта” или предложение, да не се доверяват само на телефонното обаждане. За да се уверят в самоличността на своя познат, да настояват за лична среща, да питат за имена и събития, които лицето би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини или с полицията. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания в други градове. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация, относно лични документи, данни и адрес на обаждащия се. Незабавно да уведомяват кмета на населеното място и обслужващия ги полицейски служител.

 НЕЗАБАВНО ПОТЪРСЕТЕ СЪДЕЙСТВИЕ НА ТЕЛ:112 ИЛИ В НАЙ БЛИЗКОТО ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ !!!

ОД МВР ДОБРИЧ

 

 

 

 

Оставете коментар