Годишно отчетно събрание на Дружеството на военноинвалидите и военнопострадалите от Балчик, Каварна, Шабла

Nov 23rd, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

p1160513На 2 ноември 2016 г. от 11.00 ч.във Военния клуб се проведе годишното отчетно събрание на Дружеството но военноинвалидите и военнопострадалите от Община Балчик, Каварна и Шабла, с председател г-жа Стойка Георгиева.

Дружествата на военноинвалидите, родени след многото войни в началото на миналия век, са закрити през 1950 г. Възстановени са през 1960, но от 2005 г.имат и нов закон, уреждащ статута им. Парадокс – 3 лв. е месечната помощ на членовете на дружествата по места. Всички, обаче, се надяват, че председателят г-н Петър Велчев ще води една още по-мобилна политика и застъпничество пред централните институции за тези малко на брой хора, но изживели най-тежка съдба.

Едва ли има по-начетен човек сред военноинвалидите и военнопострадалите от г-н Димитър Димитров, председател на Областната организация в Добрич, родом от село Славеево, където сам е издирил в архивите 18 души пострадали при изпълнение на войнския си дълг. Едно малко село, а колко много достойни мъже – каза г-н Димитров в изказването си на годишното отчетно събрание в Балчик.

Най-голяма подкрепа Дружеството на военноинвалидите и военнопострадалите в Балчик, получава от кмета на Общината г-н Николай Ангелов, общинския съветник г-жа Иванка Бързакова и председателя на ОбС на пенсионерите г-н Ангел Събев.

На първия ред сред организаторите на мероприятията във Военния клуб винаги стои полк.Иван Апостолов, председател на военните от запаса и резерва, който активно сътрудничи на дейността на три организации, които стопанисват Военния клуб.

Понякога близките на военноинвалидите и военнопострадалите излизат благодарно за първи път сред хората, единствено когато ги викат в клуба. Само там те получават разбиране, малка парична подкрепа, но голям кураж за живот.

Оставете коментар