Хор за народни песни „Росна китка” – навърши 4 години

Nov 23rd, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

dscn1297Тържествено посрещане на хор “Росна китка” Балчик в с.Казаклия, Молдова, където хорът взе участие в етнофестивал, посветен на 30-годишнината на местния хор “Севда”, с диригент и организатор на фестивала Пелагия Чобан. Гагаузкият хор “Севда” участва достойно в първите две издания на Международния форум “Българско наследство” Балчик /2015 и 2016 г./. Фото: Димитър БОРИМЕЧКОВ

 

Преди 4 години, на 14 ноември,  е сложено началото на хора  за народни песни „Росна китка”.  Той се организира към Дружеството на военноинвалидите и военнопострадалите и Съюза на офицерите и СОЗР – Балчик. Ръководител на хора е Стойка Георгиева, председател на ДВВ. Сърцати 8 жени и 3 мъже пеят в хора: Стойка Георгиева, Господинка Въжарова, Марийка Николова, София Димитрова, Димитър Въжаров, Мария Богданова, Ганка Трошева, Янка Йорданова, Минчо Данаилов, Анастасия Димова, Цветанка Андреева и Васил Райнов.

Макар и за кратък период от време, „Росна китка” стана известна с типичните добруджански песни на много места в България и в чужбина.  В дневника на хоровите участия има доста подробни записки за богатия фестивален живот на хора. Наградите също са много – медали за първо и второ място, грамоти, дипломи, голяма картина от Лайт хаус голф Балчик, която стои авторитетно окачена във Военния клуб, седалище и на „Росна китка”.  Певиците и певците се изявиха миналата година и по Телевизия СКАТ в популярното фолклорно предаване „От българско по-българско”, където изпяха 12 песни.  Репертоарът им вече надхвърля 25 песни, някои от които автентичен добруджански фолклор.

Запомнящо е тяхното участие в международния фолклорен фестивал в град Мангалия, Румъния, за което писа и нашата, и румънска преса.

Стойка Георгиева поднася своята благодарност и благодарността на всички от хора за помощта, получена от  Община Балчик , в лицето на Иванка Бързакова и Виктор Лучиянов, за осигуряване на народни носии.

Като представители на Международния форум „Българско наследство” Балчик, хор „Росна китка” бе поведен от общинския съветник Иванка Бързакова и худ.ръководител Стойка Георгиева във с.Казаклия в АТО Гагаузия, Молдова, където взе участие в първи по рода си етнофестивал.  Телевизията „Гагауз Инфо” излъчи интервюта с Иванка Бързакова, Стойка Георгиева и певци от хора; репортажът отрази бурните ръкопляскания, ставането на крака  и дружелюбните усмивки, с които всички участници посрещнаха „Росна китка” от Балчик.

Особено приятно впечатление прави дуетът Минчо Данаилов – Димитър Въжаров и подкрепата на хоровото пеене от тях.

Красивата и вкусна торта, изработена специално от „Шоколино” Балчик за рождения ден на хор „Росна китка” бе гвоздеят на празненството , проведено във Военния клуб.

Дано  хорът стане дълголетник.

Маруся КОСТОВА

Оставете коментар