Успешна програма в библиотеката на НЧ „Паисий Хилендарски 1870” Балчик

Nov 5th, 2016 | От | Category: ВАЖНА

untitledЕдна интересна програма , наречена „Лято в библиотеката” , събра децата от град Балчик в Детския отдел към библиотеката на НЧ „Паисий Хилендарски 1870” Балчик.  На въпросите ми за идеята, целта, смисъла, организацията, очаквания резултат, родителския интерес и посещаемостта, библиотекарките Марияна Радева, Магдалена Върбанова и Иванка Томова развълнувано споделиха: „Традиция е в библиотеките да се организира подобна проява. При нас  тя се осъществява за първи път. Досега в тази насока не сме работили, но тази година решихме да опитаме и сме много удовлетворени от резултатите, посещаемостта и родителския интерес. Фактът, че деца от ромски произход се включиха активно в заниманията, ни радваше. С тях работихме индивидуално, за да се научат да четат, а тези, които умееха,  подобриха четивната си техника, но трудно разбират прочетеното.  Научихме ги да работят с компютър, като наблегнахме на четенето.

Деца от детските градини също ни бяха на посещение и се запознаха с библиотеката, в която някои влизаха за първи път. Всеки ден преди обяд децата се занимаваха с рисуване на любими приказни герои, оцветяваха, гледаха анимационни филми. Драматизирахме приказките „Косе Босе”, „Дядо и ряпа”, „Златната рибка”. Представяхме авторите на класически приказки, съвременни автори на детски книги. Припомняхме си и познати приказки – от Братя Грим и  Андерсен, книжките „Мечо Пух” и „Приключенията на Пинокио”. Имаше забавни игри. В работата ни се включиха и доброволци.  С голям интерес децата посрещнаха презентацията на ученичката от Люксембург Мая Топузова. Дошла на гости в Балчик, тя с радост разказа на децата за Слънчевата система и историята на астрономията.

Бихме искали през следващата година да се включат повече специалисти, учители, общественици. Очакваме подкрепа от училищните ръководства и Общината.

За родителите е добре дошла тази проява. Те са спокойни , защото в горещите летни дни, когато са заети, техните деца се занимават със смислени неща. В спокойна атмосфера, при добри климатични условия, с внимание и грижа към тях, децата се занимават с книгите и навлизат неусетно в  дебрите на познанието.”

Разговарях с две деца, които заварих пред компютъра. По думите на М.Радева, това са най-активните читатели и посетители на мероприятията в библиотеката. Тодор Захов, сега ученик във II „б” клас  на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий” Балчик, каза, че е много доволен от участието си в библиотечните прояви – прочел е много книжки, води си старателно читателски дневник, в който си отбелязва книжките, авторите, героите и обеща, че през учебната година ще запознае своите съученици с дневника си. Георги Спиров, сега ученик от II клас на СОУ “Христо Ботев” Балчик,  също е доволен от редовното си ходене в библиотеката, но обича да чете по-големи книги и още от детската градина се интересува от тях.

В дневника на библиотеката са записани всички, проведени инициативи по програмата „Лято в библиотеката”. Трябва да си част от този приказен вълшебен свят, да усещаш  обич към децата и да имаш желание повече деца да опознаят магията на словото – това е изпълнената цел на библиотекарската лятна програма.

Слушайки разказа на библиотекарките, си мислех каква огромна възможност дава програмата „Глобални библиотеки” за децата – да развиват въображението си, да формират трайни навици за четене чрез игри и забавления.

Желая им да станат съвременни будители, които да помнят завета и делата на народните будители, да пренесат духовното им наследство в утрешния ден. „Да се знае, да се помни, че България е жива, на будителите скромни българинът китка свива!”

Стела ДАКОВА СТОЯНОВА

Оставете коментар