Андрей Лекарски ще участва в актуализирането на генералния план на Албена

Nov 5th, 2016 | От | Category: ДРУГИ

a_lekarskyГолемият художник Андрей Лекарски, който петдесет години живее и работи в Париж, ще участва в работата по актуализирането на генералния план на Албена. Тя вече е започнала и се реализира от екип, начело с архитект Димчев, съобщи изпълнителният директор на „Албена” Красимир Станев.
В екипа са включени архитекти и специалисти, както от София, така и от региона.
„Получили сме и устното съгласие за участие в екипа и на нашия известен артист, който живее от дълго време във Франция  Андрей Лекарски. Той е изявил желание да участва и да помага при разработването на генералния план на Албена. Това ще е документът, по който ще се развива Албена през следващите 20-30 дори и 50 години. През 2018 г. той трябва да е готов”, съобщи Станев.
Големият художник Андрей Лекарски, който петдесет години живее в Париж, се определя като луксозен и скъп автор. Критиците го наричат Рицарят на въображението.
На 13 години вундеркиндът е изпратен в Москва. Училището “Суриков” доста приличало на казарма. Андрей си тръгва от интерната в съветската столица със златен медал. Влиза в академията в София, а след година през 1962 г. Лекарски заминава за Париж, приет е като студент в Парижката художествена академия. През 1969 г. завършва паралелно училище по кинорежисура в Париж. Остава да живее във френската столица.
Първата си самостоятелна изложба по живопис прави в Мексико през 1970 г. , а 1972г. и първа самостоятелна изложба като скулптор и с единствен по рода си експеримент от кинетични гумени скулптури. През 1978 г. Музеят на Модерното изкуство на Париж откупува картината му „Катя в страната на чудесата”.
В продължение на 45 години професионална дейност Лекарckи има над стотина участия в изложби в Франция, и много други страни. Произведенията му са разпръснати из целия свят и името му е широко известно в международните професионални среди. Има скулптури във Версай. В парка на културния център Пре Монтре в Понт а Мусон, Лекарски реди колекция от паркови скулптури.

Оставете коментар