Клуб „Св.Марина” на посещение в Тутраканско

Nov 5th, 2016 | От | Category: ДРУГИ

55566На 14 октомври 2016 г. членовете на клуб „Св.Марина” Балчик към СИБ /Съюза на инвалидите в България/ за първи път след учредяването на организацията проведохме така желаната екскурзия по маршрут Балчик-Силистра – Сребърна – Тутракан.

В град Силистра ни посрещна председателят на Регионалната организация на СИБ г-н Христо Стойчев. Разменихме опит и се разходихме в Дунавския парк.

По пътя за резервата в с.Сребърна се отбихме в манастира „Покров Богородичен”. Запалихме свещичка за здраве, изслушахме беседата на руската монахиня за опожаряването му три пъти  от турците и възстановяването му от Доростолската епархия.

В с.Сребърна ни посрещна г-жа Виолета Нинова, председател на местната организация  на СИБ. Изслушахме разказа на уредничката на музея. Разгледахме експонатите и потеглихме за град Тутракан. Там бяхме посрещнати от членовете на Културния клуб на инвалидите с ръководител Радка Георгиева. Срещата ни бе в луксозния ресторант „Дунав”. Фолклорната група, взела участие в II Международен форум „Българско наследство” в Балчик, ни поздрави с много добруджански песни и индивидуалното изпълнение на г-жа Радка Георгиева, на която връчихме специална грамота за участието и във форума. Най-голям дял за организацията имаше ръководството на културния клуб с домакин Елена Ангелова.

Балчишкият поздрав бе от певицата г-жа Руска Ангелова.

Историкът г-н Георги Василев ни придружи до Военното гробище в с.Шуменци, където ни разказа за битките от Тутраканската епопея по време на Първата световна война. Видяхме паметниците и гробовете на знайни и незнайни войни от български, турски, немски и руски произход, паднали геройски „ за чест и слава на тяхното отечество”, както е написано на паметника.

На връщане от гробището в с.Шуменци, посетихме възстановеното рибарско селище на град Тутракан, където са съхранени експонати на рибарите от миналото. Сега там има действащи работилници за плетене на мрежи, ремонт и строеж на лодки , гостилница за рибена чорба.

Невероятно много информация трябваше да възприемем за кратко време, но се върнахме доволни от натрупаните впечатления и положителни емоции от срещата с приятели.

Деспина МАРИНОВА

 

Оставете коментар