Какво може да бъде видяно в Художествената галерия – Балчик през есенните месеци

Nov 5th, 2016 | От | Category: ИЗКУСТВО

indexВ Художествена галерия – Балчик в момента е подредена пътуващата изложба от Исторически музей – Тутракан “100 години освобождение на Добруджа. Добруджа в годините на Първата световна война 1916-1918 г.”.

Винилните платна илюстрират събитията в Добруджа в годините на Първата световна война, Междусъюзническата война и попадането на Южна Добруджа под румънска окупация, ходът на военните действия през 1916 година, освобождаването на Добруджа и др. Бойните действия на Добруджанския фронт започват на 1 септември 1916 г., когато България обявява война на Румъния. Най-решителното и кръвопролитно сражение на този фронт през есента на 1916 г. се развива край град Тутракан, превърнат от румънците в непревземаема крепост. Изложбата може да се разгледа до средата на следващия месец.

До 4 ноември ще стои изложбата „Монетите на скицките царе”, която беше открита през месец май за Европейския празник „Нощта на музеите”. Който не е имал възможността да я разгледа все още може да я посети.

В останалите зали на галерията са подредени експозиции от нейния фонд. Може да разгледате изложбата от живописни платна на тема Балчик и морето, графични творби на български майстори, както и познатата колекция на румънски художници, творили в Балчик началото на миналия век.

От месец октомври Художествената галерия в Балчик работи с посетители със зимно работно време от 9.00-12.00ч. и от 12.30-16.00 ч., всеки делничен ден.

Николина Иванова- ХГ Балчик

 

Оставете коментар