До 10 лева за килограм смилянски боб

Oct 10th, 2016 | От | Category: справочник

indexДо 10 лв. удари кило от новата реколта на прочутият смилянски фасул. Скока на  цената на деликатесния бобен сорт бе представена на провеждащото се в Смолян изложение “Подкрепете българското”.
Производителите обясняват увеличението с по-малките добиви заради сушата през лятото. Цена над 8 лв. е спекулативна, коментира Сафидин Чикуртев, председател на Земеделската кредитна кооперация в Смилян, която е притежател на запазената марка на смилянския фасул.

Преобладаваща част от производителите продават едрия смилянски фасул при миналогодишните стойности – до 8 лв., а поскъпването е наложено само от единици от търговците, уточнява Чикуртев. Той обяснява, че повечето фермери отхвърлят варианта да увеличат цената до 10 лв. с мотива, че е “грехота да се продава толкова скъпо”.
Добивите през тази година са с 20-30% по-ниски от миналогодишните заради лошите метеорологични условия, но според Чикуртев това не трябва да повлиява на цената. При стопаните, които не са поливали фасулените ниви, реколтата е почти наполовина от обичайната.
За да бъдат коректни към клиентите си, от кооперацията настояват всеки производител да изписва на етикета своето име и телефон. Купувачите трябва да следят за тези данни на етикета, за да са сигурни в произхода, препоръчва Чикуртев.

 

Оставете коментар