Вълнуващ юбилей

Oct 10th, 2016 | От | Category: ВАЖНА

 

dscn161175 години навърши ” непотопяемият самолетоносач” на България-Военно летище Балчик.

Незабравим и този път ще остане споменът, събрал отново заедно бивши военни, волнонаемни, гости, дошли да поздравят юбиляра.

Над 300 човека от втора бойна ескадрила, свързочния, тиловия, инженерно- строителния батальони, РТВ- възела, като до 1994 година беше втора ескадрила от 15-и Изтребителен авиополк. От 1994г. до 1998г.се превърна в шеста Авиобаза.
Полк. о.р. Иван Апостолов- председател на местното дружество на войните от запаса напомни на всички за особеностите на това летище в непосредствена близост до морето. Бяха прочетени и имената на тези, които издигнаха авторитета на това летище: Любчо Благоев, Станьо Станев, Желязко Бербенков, Петър Гочев, Стефан Петков.

Неочаквани срещи след дълга раздяла, топли прегръдки събраха тези побелели мъже, влюбени завинаги в небето. Само дето нямаше самолетен рев и команда: “Заглушки снети, столчета има. Запуск”.

Проведеното тържество се състоя основно с помощта на КК “Албена” и Народен хор” Росна китка”, дошъл да поздрави щастливите празнуващи. Сред гостите бяха кметът на нашата Община-Николай Ангелов със съпругата си – д-р Румяна Малчева Ангелова, генерал Румен Радев, дубльорът на втория ни космонавт- Красимир Михайлов Стоянов, командирът на “Чайка”- Спас Спасов и началник-щаба Венцислав Минков, настоящият командир на летището-Иван Стойчев Тодоров/ випуск 1994г./.

Бяха прочетени приветствени писма от командира на ВВС- Цанко Стойков, първия ни космонавт Георги Иванов, ген. Каракачанов, Любомир Пръвчев, Георги Начев, Малчо Малчев…Послучай празника ни на 16 октомври ще се организира Инициативен комитет за построяване паметник на МИГ-21, който е бил в Балчик от 1978 г. до 1998 г.,когато излетя последният самолет № 98, пилотиран от Ивайло Тодоров /бачо Тодор/.
Възкръснаха спомени от старта, осветили този ден със стари преживявания, но с чувство за успех- едно свидетелство за всеотдаен воѝнски труд и човешка близост. А това е част от автентичността на нашата бойна Авиация, съставена от свеж дух в младо тяло от миналото и в най-последно време, за да бъдем отново съвършени, дори и от надеждата.
А на 15 октомври дружеството на СОСЗР- Балчик организира за пореден път почитане на Празника на бойната ни Авиация-16 октомври. Банкетът ще бъде в ресторант “Калиакра”- Албена, записване всеки вторник, четвъртък и петък от 10 до 12 часа във Военния клуб. Отново ще бъдем заедно, зареждайки се с емоционалната възбуденост на младостта и спомените.

майор о.р. Георги ЙОВЧЕВ

dscn1615

Оставете коментар