24 юли 2016: Вторият ден на „Дните на класиката” в Балчик

Aug 28th, 2016 | От | Category: ИЗКУСТВО

1224В горната част на страниците на програмата има цветни ивици. Те са като цветове на дъга след дъжд – различните цветове са заедно и създават нещо величествено, нещо прекрасно. Те свързват Земята и Небето. Така е и в музиката, която е като връзка между нашия реален живот и нашия духовен живот.

Понятието „Музика” събира в себе си различни компоненти  – форми и жанрове на музикалните произведения, музикалните школи,  изпълнителите и т.н.

Напълно случайно на втория ден на Дните на Класиката седнах до Надя Митева, моята позната по Литературен клуб, с коята се срещаме на различни мероприятия в града. За мое голямо удивление тя започна да говори за Клавирното дуо  „Аглика Генова и Любен Димитров” като за много познат състав. Тя знаеше за тях от музикалните програми по Радио „Хоризонт” – „Allegro vivache”, „Каста дива” и „На бис с българските музиканти”. В своите вечерни и нощни програми водещите на Радио „Хоризонт” представят изпълнители, правят интервю на музикални теми и транслират самите произведения. Има програми за класическа музика, за джаз и народни песни. Надя дори познава гласа на водещата Ирена Гаделева, коята води програмата „Allegro vivache”. Това беше напълно нова информация за мен, защото нямам радио в къща. По време на нашето общуване разбрах, че не само Надя Митева, но и Пенка Димитрова и Татяна Тодорова слушат тези музикални предавания редовно. Това не е ли голямо признание за ролята на образователната дейност на Радио „Хоризонт”. Браво ! Сега искам и аз се присЪединя към тях.

И аз се впечатлих от изпълненията на Аглика Генова и Любен Димитров. Разбрах, че тяхното клавирно дуо е едно от най-търсените в света и ми стана ясно защо. Те са заедно вече двадесет години – изнасят коцерти с водещи оркестри и хорови състави в най-престижните зали и фестивали и водят майсторски класове по целия свят. Музикантите са участници и в българските музикални събития – „Варненско лято”, „Софийски музикални седмици”, „Мартенски музикални дни” в Русе.

Клавирно дуо „Аглика Генова и Любен Димитров” изпълни ха творби на четири композитора  – Едвард Григ (1902-1943, Норвегия), Сергей Рахманинов (1873-1943, Русия), Жорж Бизе (1838-1875, Франция)и Морис Равел (1875-1937,Франция). Разни епохи и страни, а също и различни жанрове и теми. Бяха ненадминати, прекрасни.

Людмила ПЕТРОВА

 

 

 

Оставете коментар