Клуб „Хинап” в Художествената галерия „Балчик”

Aug 28th, 2016 | От | Category: ДРУГИ

888888888Гимнастичките – ветеранки от клуб „Здравец” Балчик, с председател Ани Първанова и методически ръководител Димка Малева, се стараят да не пропускат интересните прояви от обществения и културен живот на нашия град, които през летните месеци са особено интензивни. С присъствие на концертите, литературните четения, обсъжданията на нови книги и откриване на изложби, те показват многостранни интереси и още нещо много важно – че не са престанали да се вълнуват, да се радват и да изразяват определено отношение към онова, което творците от различните жанрове на изкуството предоставят на вниманието им.

Ето защо на 28 юли, след поредната репетиция за предстоящите важни изяви: на Ежегодния фестивал на Хората от Третата възраст /6 август/, на Втория международен форум „Българско наследство”, гимнастичките се отправиха към Художествената галерия в нашия град. Тяхното внимание и интерес бяха привлечени от изложбата на художничката Наталия Ч-З /Чичкина –Зайцева/. Родена през 1979 г. в град Укутск, тя има интересна биография на творческа личност, получила образование в художествено училище, хуманитарен лицей, завършила Академия за култура в Улан – Уде. Работила е в Москва, а по-късно се премества в Република Алтай, където участва активно в културния и обществен живот там. Това не ограничава творческите и изяви – доказателство за което е настоящата изложба в нашата Художествена галерия.

Чаровната художничка се вълнува от това, как зрителите възприемат нейните картини, живопис и графика. Тя твърди, че творбите и се появяват първо в нейното съзнание, провокират мислите и чувствата и, след което тя отразява тези усещания на платно, хартия или други материали, доста нестандартни, например кадифе.

Картините на Наталия имат интересни и емблематични заглави: „Преклонение на небесния Ангел пред величието на човека” – така е назовано едно от осемте огромни платна в синьо и оранжево; „Прозорец към извънпределния свят” – техника с акрил,във виолетово и жълто; „Сънища наяве на Майката-Природа” – маслена живопис в синьо; „Зараждане на Галактиката” – платно в синьо, зелено, оранжево. Един интересен свят със следи от отминали цивилизации, но и такива, които представят мистичните и нестандартни виждания и усещания на художничката, размишленията и за човека и Продата, както и онова, което не е видимо за обикновения човек, а само за надарения, какъвто тя е без съмнение.

Гимнастичките от клуб „Хинап” разглеждаха и размишляваха пред картините на Наталия, разговаряха непринудено с нея, фотографираха се за спомен, поднесоха и подаръци – календари на клуба и града, цветя, сувенири. Получи се много приятна, непринудена атмосфера, принос за което има не само непресторения интерес  към изкуството, а също милото и сърдечно отношение на художничката, която и при откриването на изложбата и на 19 юли, и в дните на гостуването, както и на тази среща с клуб „Здравец” изглеждаше като красива принцеса, с добре подбраните си тоалети и очарователна усмивка. Нещо нестандартно и много рядко срещано за художниците и за външния им вид, поне що се отнася до мъжките представители.

Наталия сподели и колко е очарована от нашия град, както и желанието и отново да гостува тук. Ако догодина тя отново ни посети, много интересно и любопитно ще бъде да видим как и какъв е представила Балчик.

Мария АНДРЕЕВА

Оставете коментар