В ДКИ-КЦ „Двореца“ в Балчик откриха изложба „Скулптура и живопис на Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика”

Aug 24th, 2016 | От | Category: справочник

2221В Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ в Балчик откриха на 28 юли 2016 г. изложба „Скулптура и живопис на Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика”. Това съобщи за медиите в областта Евгений Георгиев, мениджър „Културни и специални събития“ в Културния център.

Съвместната изложба на двамата художници бе открита в 19,00 часа в „Каменна зала“. Авторката от сръбски произход Убавка Тончев и нейният съпруг Константин Симеонов- Костика, са едни от най-колоритните български творчески тандеми. Завършват Художествена академия „Николай Павлович” в София като възпитаници на Д. Даскалов от класа по скулптура. За свой пристан творците избират Долни Дъбник и повече от 35 години живеят и творят там.

Известни са със съвместните си изложби и работата си в областта на монументалната скулптура, малката пластика от камък и бронз. „Много е важно в една творба да няма чужди пръсти по нея, като отпечатъци от леяра.То е като една любов, едно откровение или става, или не става, пипне ли някой друг вече не е същото”, споделя Константин Симеонов – Костика.

Оставете коментар