61 години Университетска ботаническа градина

Aug 24th, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

P1150384Университетска ботаническа градина /УБГ/ в Балчик отпразнува тържествено своята 61-годишнина на 27 юли 2016 г. В поздравителното си слово д-р Красимир Косев говори за 1100- годишнината от кончината на Св. Климент Охридски, патрон на Софийския университет, който управлява и стопанисва УБГ Балчик..

 

Всички, дошли на тържеството: представители от Софийския университет, гости от други университети от страната, председател на Балканския екологичен център доц. Анели Неделчева, Института по океанология и Природонаучния музей гр. Варна, служители и много приятели изслушаха словата на д-р Красимир Косев /Директор на УБГ Балчик/и доц.д-р Стоян Шишков /декан на Биологическия факултет на СУ. Прочетено бе и специално слово за акад. Даки Йорданов, създателя на Ботаническата градина, отдаде му се почит с едноминутно мълчание и беше поднесен венец на паметната му плоча.

В специална изложба можеха да се видят фотоси, илюстриращи живота и дейността на Св.Кл.Охридски.

В „Градината на боговете“ зрителите аплодираха хористките – добруджанки от НЧ  „Васил Левски“ в Балчик, които изпълниха автентичен български фолклор, който ще представят в началото на август  в Краков, Полша.

Дълго, под бурните аплодисменти на публиката танцува младата смяна на ТА „Балик” с ръководител Галина Гавраилова.

Концерт изнесе струнен квартет „Алегро“. Музикантите представиха класически и модерни произведения.

Тържеството завърши с градинско парти, както подобава на УБГ Балчик.

/Б.Т./

 

Оставете коментар