Над 830 участници – на юбилейния събор “Текето”в с.Александрия

Aug 1st, 2016 | От | Category: В РЕГИОНА

11111Над 830 души – индивидуални изпълнители и групи участваха на 20-то издание на събора „Текето“, което се проведе в събота (23 юли). Имаше много повече посетители отпреди, които се насладиха на различните фолклорни изпълнения, съобщи в ефира на радио „Добруджа“ Димитрина Желева от община Крушари.

Изпълнителите бяха оценявани от жури, в състав: фолклористът Петър Крумов, певицата от ансамбъл „Добруджа” Иванка Русева и Таня Дянкова – танцьор в ансамбъла и ръководител на танцов клуб „Веселчани“.

Тази година за първи път на събора бе включена и категория за най-добър танцов клуб, като няма изисквания да се пресъздава автентичен фолклор, уточни Желева. Сред участниците бяха танцьорите от новосъздадения клуб „Василена“ – към читалището в Крушари.

Заради това, че тази година съборът е юбилеен, бе завишен значително и наградният фонд. В него се включиха четирима спонсори от община Крушари – земеделските производители Кирил Джендов, Диян Балчев, Драва Агро и Клас 94, които връчиха награда във всяка една от категориите.
Народната певица Добра Савова, която е патрон на събора, също бе сред поканените.
Основите на събора в местността „Текето” край село Александрия са положени през 1996 година, като празникът се случва винаги около Илинден. Заради растящия брой участници започват да се провеждат и двудневни издания. През годините са достигали до 125 колектива и 5000 участници.

От Община Балчик участваха фолклорни състави от читалищата на с.Дропла, с.Стражица, с.Змеево, с.Соколово, с.Сенокос, с.Оброчище, с.Кранево и кв.”Васил Левски” Балчик.

Ангел РАДИЛОВ

 

Оставете коментар